Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Νεκρή πόλη η Κωνσταντινούπολη από την επίθεση του τζιχαντιστή! “Χτύπησαν” τη Γερμανία μέσα στην Τουρκία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Ο δράστης είχε γεννηθεί το 1988 στην Σαουδική Αραβία και ονομαζόταν Ναμπίλ Φαντλί
– Η MIT είχε ενημερωθεί ότι είχαν μπει στην Τουρκία έξι καμικάζι
– Γραφείο κυβερνήτη: 10 νεκροί και 15 τραυματίες – Μελετούμε τον τύπο των εκρηκτικών
– Διαταγή της κυβέρνησης να μην μεταδίδεται καμία πληροφορία για την τρομοκρατική επίθεση
– Ο καμικάζι ανατινάχτηκε σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης γεμάτο τουρίστες κοντά στην Αγία Σοφία
– “Βλέπουν” το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση τα τουρκικά ΜΜΕ
– Γερμανοί και ένας Περουβιανός ανάμεσα στα θύματα
– Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων αναφέρει το ΥΠΕΞ
– Στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, κοντά στην στάση του τραμ η έκρηξη – Ακούστηκε σε όλη την πόλη!
– Ταξιδιωτική οδηγία από τη Γερμανία: Μην πηγαίνετε σε τουριστικά μέρη!
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρόμος επικρατεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ 15 τραυματίστηκαν. Τουρίστες που βρίσκονται στην Πόλη έχουν κλειστεί στα ξενοδοχεία.

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται στην πλατεία του Σουλτάναχμετ, ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση ήταν υπήκοοι ξένων χωρών, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.
“Προσδιορίσαμε ότι ο δράστης αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουλταναχμέτ είναι ένα ξένος μαχητής του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)”, επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Οι 9 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε σήμερα την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ανέφερε νωρίτερα ένας Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ένας ήταν Περουβιανός.
Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πολλοί από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν ήταν επίσης γερμανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς ο καμικάζι είχε γεννηθεί το 1988 στην Σαουδική Αραβία και ήταν συριακής καταγωγής. Είπε ακόμα ότι ήταν τζιχαντιστής και ονομάζεται Ναμπίλ Φαντλί. Τον αναγνώρισαν από το διαμελισμένο κορμί του. Είχε μπει στην χώρα πριν από λίγες ημέρες!

Όπως μεταδίδουν τούρκικα μέσα ενημέρωσης, η ΜΙΤ, η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, είχε πριν από μερικές μέρες ενημερωθεί ότι είχαν μπει στη χώρα έξι καμικάζι αυτοκτονίας.
Όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Sozcu», Kamil Elibol’un το Isis είχε στείλει έξι καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, όπου στεγάζονται αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, η MIT είχε ενημερώσει την αστυνομία της Τουρκίας, την αντιτρομοκρατική και την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της αστυνομίας ότι μεταξύ 10 υπόπτων που έχουν σχέση με την ISIS, υπάρχει ένας 23χρονος από την πόλη Μalatya (νοτιανατολική Τουρκία) που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία.

 

Ακυρώνουν ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη

Το γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε στους πελάτες του οι οποίοι σκόπευαν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την 18η Ιανουαρίου να ακυρώσουν το ταξίδι ή να το τροποποιήσουν, χωρίς επιπρόσθετη χρέωση, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο εννέα Γερμανών τουριστών.
“Προτείνουμε στους πελάτες μας, που έχουν κλείσει ένα ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου, να τροποποιήσουν δωρεάν το πακέτο τους, είτε για να πάνε σε άλλον προορισμό, είτε για να ταξιδέψουν σε άλλη ημερομηνία. Μπορούν επίσης να το ακυρώσουν” είπε μια εκπρόσωπος του TUI, υπογραμμίζοντας ότι η Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί, ούτως ή άλλως, σημαντικό τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες.
Στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, όλοι τους ξένοι τουρίστες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τους Γερμανούς που βρίσκονται ήδη στην πόλη “να αποφεύγουν προσωρινά τις συγκεντρώσεις, ιδίως κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα”, όμως δεν συνέστησε να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία.
Η εκπρόσωπος του TUI διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή για τα οργανωμένα ταξίδια σε άλλες περιοχές της Τουρκίας.
Η ομοσπονδία τουριστικών πρακτορείων της Γερμανίας DRV συμβούλευσε από την πλευρά της τους Γερμανούς τουρίστες που βρίσκονται ή σκοπεύουν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη να επικοινωνούν πρώτα με το τουριστικό γραφείο που έχουν επιλέξει και να ακολουθούν τις συστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε