Παρασκευή, 1 Νοε.
18oC Αθήνα

Νίπτει τας χείρας του ο ΟΗΕ για το Κατάρ – Στη Γαλλία ο αλ Θάνι

Νίπτει τας χείρας του ο ΟΗΕ για το Κατάρ – Στη Γαλλία ο αλ Θάνι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η κρίση μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων αραβικών χωρών πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Και ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεν διατίθενται να πάρουν θέση, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε στη Γαλλία τον εμίρη του Κατάρ…

«Ο καλύτερος τρόπος να βγούμε από την κρίση θα ήταν οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταλήξουν σε μια λύση μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Λιου Τζιεγί, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου για τον Ιούλιο. Και άφησε να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου.

«Ό,τι μπορούν να κάνουν οι χώρες (που εμπλέκονται στη κρίση) για να συμφιλιωθούν και να επιστρέψουν σε σχέσεις καλής γειτονίας, θα είναι ευπρόσδεκτό από την Κίνα», πρόσθεσε ο Λιου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι συναντήθηκε την Παρασκευή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει τις τέσσερις χώρες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ντόχα.

Η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου ξέσπασε στις 5 Ιουνίου. Τότε το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι είναι θετικά διακείμενο προς το Ιράν. Οι τέσσερις χώρες επέδωσαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, δίνοντάς του διορία δέκα ημερών.

Το Κατάρ υπέβαλε στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, χθες Δευτέρα την απάντησή του, όμως δεν έχει γίνει γνωστή. «Ο κατάλογος των αιτημάτων διατυπώθηκε για να απορριφθεί», είχε σχολιάσει το Σάββατο ο σεΐχης Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «τον απορρίπτει επί της αρχής».

Την Τετάρτη (05.07.2017) αναμένεται να αποφασίσουν οι τέσσερις αραβικές χώρες αν θα διατηρήσουν ή θα άρουν τις κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών τους στο Κάιρο.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Και ενώ ο αποκλεισμός του Κατάρ συνεχίζεται, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι στα τέλη του καλοκαιριού τη χώρα θα επισκεφτεί ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Συνεχίζοντας τις συνομιλίες του «με όλους τους παράγοντες» της κρίσης αυτής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εμίρη χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο εμίρης ανέφερε ότι λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης, προβλέπει να επισκεφθεί τη Γαλλία στα τέλη του καλοκαιριού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ως τώρα πως ο εμίρης του Κατάρ σκόπευε να μεταβεί στο Παρίσι εντός εβδομάδων.

Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε την προσήλωσή του στον κατευνασμό και την αποκλιμάκωση» καθώς και «τη σημασία του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, σε οργανώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες». Σημείωσε επίσης τον «κομβικό ρόλο της διαμεσολάβησης του Κουβέιτ» και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της», πάντα κατά την ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «θα συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου στο περιθώριο της Ομάδας των Είκοσι (G20)» στο Αμβούργο της Γερμανίας την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς και «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι, τη 13η και 14η Ιουλίου, για την εθνική εορτή της Γαλλίας», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε