Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ντουτέρτε για ευρωβουλευτές: “Είναι τρελοί! Γιατί μας σπάτε τα νεύρα;”

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Έχει… ξεφύγει εντελώς ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Αυτή τη φορά τα έβαλε με τους ευρωβουλευτές, τους οποίους χαρακτήρισε “τρελούς” και τους ζήτησε να ασχολούνται με τα δικά τους ζητήματα και όχι με τις δολοφονίες που κάνει ο ίδιος στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών!

Αφορμή για το… ξέσπασμα του εριστικού Φιλιππινέζου προέδρου ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τον «υψηλό αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων».

«Δεν καταλαβαίνω αυτούς τους τρελούς. Γιατί προσπαθείτε να επιβληθείτε; Γιατί δεν ασχολείστε με τις δικές σας υποθέσεις;», δήλωσε ο Ντουτέρτε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ναϊπιτάου, πρωτεύουσα της Μιανμάρ. «Γιατί έρχεστε να μας σπάσετε τα νεύρα;», πρόσθεσε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος φημίζεται ότι μιλάει απερίφραστα και συχνά εκτοξεύει ύβρεις εναντίον οποιουδήποτε τολμάει να τον επικρίνει.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη πρόεδρος πέρυσι υποσχόμενος να ξεριζώσει τη μάστιγα των ναρκωτικών σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, λαθρεμπόρους και τοξικομανείς.
Από τα τέλη Ιουνίου που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως έχει σκοτώσει 2.500 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών, όμως οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάνουν μάλλον λόγο για 5.000 νεκρούς.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εκτιμούν πως στις Φιλιππίνες ίσως διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην απόφασή τους, οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή για να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» γι’ αυτούς τους «παράνομους φόνους». Αναφέρονταν σε «αξιόπιστες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η φιλιππινέζικη αστυνομία «παραποιεί αποδείξεις για να δικαιολογήσει εξωδικαστικούς φόνους».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντουτέρτε θα πρέπει «να δώσει προτεραιότητα στον αγώνα κατά των λαθρεμπόρων και των βαρόνων των ναρκωτικών μάλλον, παρά στη δίωξη των μικρών καταναλωτών», εκτιμούν ακόμη οι ευρωβουλευτές.

Στην ομιλία του, την Κυριακή, ο Ντουτέρτε επανέλαβε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του. «Θα πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι. Το έχω πει, δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος βαρόνος των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες και οι τελευταίοι ντίλερ να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε