Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Αμπάς θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στους άραβες ηγέτες ότι μπορεί να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ παραμείνουν σε αδιέξοδο.

Η ιδέα αυτή, που εκφράστηκε στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη, θα μπορούσε να ασκήσει νέα πίεση στο Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. Ο πρόεδρος Αμπάς έχει τονίσει πως αν δεν συμβεί αυτό, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών, δήλωσε πως συζητήθηκαν “εναλλακτικές” στις απευθείας συνομιλίες που άρχισαν πριν πέντε εβδομάδες και ανάμεσα σε αυτές είναι και να “ζητηθεί από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967”.

“Άλλη εναλλακτική είναι να εξεταστεί η πιθανότητα να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση με την οποία θα καλεί τα μέλη του να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967”, τόνισε ο Ερεκάτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερ από την πόλη Σίρτη της Λιβύης.

“Δεν μπορώ να αναφέρω όλες τις εναλλακτικές λύσεις που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Αμπάς στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά ο πρόεδρος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση στοχεύοντας στο να σταματήσει τελείως η οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες”, κατέληξε ο Ερεκάτ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε