Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο “αμερικανικός” στρατός της Αιγύπτου

Ο “αμερικανικός” στρατός της Αιγύπτου

Τι κοινό μπορεί να έχει ο στρατός της Αιγύπτου με τον αμερικανικό; Ή καλύτερα τι κοινά μπορεί να έχουν; Σίγουρα πάρα πολλα! 

Οι αξιωµατικοί των πανίσχυρων ενόπλων δυνάµεων της Αιγύπτου σπουδάζουν εδώ και 30 χρόνια σε κολέγια των Ηνωµένων Πολιτειών. Ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει τουλάχιστον 1.000 αµερικανικά τανκς M1A1 Abrams, τα οποία οι ΗΠΑ επιτρέπουν να κατασκευάζονται σε αιγυπτιακό έδαφος. Το Κάιρο επιτρέπει στον αµερικανικό στρατό να διεξάγει µεγάλες επιχειρήσεις από τις βάσεις του και πάντα εγγυάται το πέρασµα των αµερικανικών πλοίων διαµέσου του Σουέζ.
 
Η σχέση µεταξύ των ενόπλων δυνάµεων της Αιγύπτου και των ΗΠΑ είναι στην πραγµατικότητα τόσο στενή ώστε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως την Παρασκευή περισσότεροι από 20 ανώτατοι αξιωµατικοί του αιγυπτιακού στρατού βρέθηκαν στο Πεντάγωνο, επίσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο εβδοµάδας συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων. Το βράδυ της περασµένης Παρασκευής, οι αιγύπτιοι αξιωµατικοί αναγκάστηκαν εσπευσµένα να επιστρέψουν στο Κάιρο, όχι όµως πριν ένας ανώτατος αξιωµατούχος του αµερικανικού υπουργείου Αµυνας, ο Αλεξάντερ Βερσµπόου, τους προτρέψει να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».
 
Το Σάββατο καθώς οι µονάδες του αιγυπτιακού στρατού αναπτύσσονταν στους δρόµους του Καΐρου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ήταν ασαφές κατά πόσον οι ένοπλες δυνάµεις θα παρέµεναν πιστές στον πρόεδρο Χόσνι Μουµπάρακ.
Ο αµερικανικός στρατός ελπίζει σε ένα ειρηνικό αποτέλεσµα ώστε να κρατήσει κοντά µια χώρα που αποτελεί πολύτιµο σύµµαχο της Ουάσιγκτον. Ενας από τους µεγάλους φόβους είναι η πιθανότητα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών – µια κίνηση που θα σηµάνει και το τέλος του µεγάλου σεβασµού που τρέφουν για τον στρατό οι πολίτες.
 
«Εάν πυροβολήσουν στο πλήθος, µπορούν να κερδίσουν αύριο και τότε θα γίνει εξέγερση που θα τους διαλύσει», λέει ο Μπρους Ράιντελ, ειδικός σε θέµατα Μέσης Ανατολής και Ασίας του Ινστιτούτου Μπρούκινγκ, ο οποίος προβλέπει πως δεν υπάρχει περίπτωση να µην παραιτηθεί ο Μουµπάρακ.
 
Πιθανός διάδοχος – και δείγµα του πόσο στενά συνδεδεµένος είναι ο στρατός µε το κυβερνών κόµµα – είναι ο Οµάρ Σουλεϊµάν, επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών και νέος αντιπρόεδρος. Είναι στενός φίλος του Μουµπάρακ, συντηρητικός και η κυβέρνηση Οµπάµα θεωρεί ότι έχει δυνατότητες να συνεργαστεί µαζί του. Μέχρι στιγµής ο στρατός δεν έχει στραφεί εναντίον των διαδηλωτών αλλά φροντίζει κυρίως την προστασία των κυβερνητικών θεσµών.
 
Αμερικανοί αξιωµατικοί λένε πως δεν υπάρχει επίσηµη γραµµή επικοινωνίας µεταξύ των Γενικών Επιτελείων της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, αν και θα γίνουν συζητήσεις εάν η κατάσταση χειροτερεύσει. Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Σάµι Χαφέζ Ενάν ήταν µεταξύ των Αιγυπτίων που επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο αλλά αναγκάστηκε να φύγει κι αυτός την Παρασκευή. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων ναύαρχος Μάικ Μιούλεν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο το Σάββατο σε διάσκεψη µαζί µε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δεν έγινε γνωστό όµως τι ακριβώς συζητήθηκε – µια διέξοδος από την κρίση ή µια ασφαλής έξοδος για τον Μουµπάρακ. Για το Πεντάγωνο, το µέγα ερώτηµα τώρα είναι πόση επιρροή έχουν οι ΗΠΑ στον αιγυπτιακό στρατό και τι άλλο θα µπορούσε να κάνει η ηγεσία του σε µια τέτοια κατάσταση από το να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
 
Στο Πεντάγωνο, πάντως, δεν έγιναν επίσηµες συζητήσεις µε τους Αιγυπτίους για συγκεκριµένους χειρισµούς. «∆εν τους είπαµε τίποτα για το πώς να χειριστούν την κατάσταση», διευκρίνισε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων στρατηγός Καρτράιτ, «και εκείνοι δεν µας είπαν τίποτα για το πώς θα την χειρισθούν». Οµως έγιναν ανεπίσηµες συζητήσεις και οι Αµερικανοί επιβεβαιώνουν ότι έχουν προετοιµασθεί τα σενάρια για την πιθανή εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο. Αντίθετα µε την αιγυπτιακή αστυνοµία που δεν είναι αγαπητή και έχει αποτραβηχτεί από το κέντρο του Καΐρου, ο στρατός θεωρείται επαγγελµατικός και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας της χώρας.
 
 
Αντίθετα µε την αιγυπτιακή αστυνοµία που δεν είναι αγαπητή και έχει αποτραβηχθεί από το κέντρο του Καΐρου, ο στρατός θεωρείται επαγγελµατικός και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Χαίρει µάλιστα µεγάλης εκτίµησης µεταξύ των πολιτών, καθώς είχε ανατρέψει τη µοναρχία το 1952
 
Για το αµερικανικό Πεντάγωνο, το µέγα ερώτηµα αυτή τη στιγµή είναι πόση επιρροή έχουν οι Ηνωµένες Πολιτείες στον αιγυπτιακό στρατό και τι άλλο θα µπορούσε να κάνει η ηγεσία του σε µια τέτοια κατάσταση από το να επιδείξει αυτοσυγκράτηση
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε