Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Όλη η Ευρώπη περιμένει την απόφαση των δικαστών

Όλη η Ευρώπη περιμένει την απόφαση  των δικαστών

Στην Καρλσρούη είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα των χωρών της ευρωζώνης, των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς στις 11.00 αναμένεται η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον μηχανισμό στήριξης.

Το γερμανικό δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνάδουν ή όχι με το γερμανικό Σύνταγμα.
Εάν η ετυμηγορία των δικαστών είναι αρνητική τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του συστήματος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, καθώς ο πρόεδρος της χώρας δεν θα επικυρώσει με την υπογραφή του τις σχετικές αποφάσεις των νομοθετικών οργάνων.

«Πρόκειται για ένα εν ψυχρώ πραξικόπημα»

Μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με το τέλος του κοινού νομίσματος, υποστηρίζουν πολλοί. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει προσωπικότητες και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Mehr Demokratie», με 37 χιλιάδες μέλη, την οποία εκπροσωπεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν.
Πρόκειται για τη μαζικότερη προσφυγή στην ιστορία της Γερμανίας. Έχει προσφύγει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ κ.ά. Το κόμμα της Αριστεράς προσδοκά την μερική, έστω, δικαίωσή του προκειμένου να αποτρέψει τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ESM.
«Πρόκειται για ένα εν ψυχρώ πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τονίζει η αντιπρόεδρος του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα συνεχιστεί η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθεί η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία για μια ακόμη εβδομάδα βλέπει τη δημοτικότητα της να βρίσκεται ψηλά και τα προγνωστικά για το κόμμα της να διατηρούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε