Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Όχι» της Άγκυρας στις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν

«Όχι» της Άγκυρας στις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν

Οι πιέσεις της Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν δε φαίνεται να επηρεάζουν την Τουρκία.

Η Άγκυρα εκτιμά ότι η πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στη διπλωματική προσέγγιση του προβλήματος. «Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία μπροστά μας και πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη διπλωματία είναι αυτό που χρειάζεται», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγιερκιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον κάλεσε την Τουρκία να υποστηρίξει την επιβολή επί πλέον κυρώσεων κατά του Ιράν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν διαφοροποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα στο θέμα αυτό.

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν έχει καλές προθέσεις στο θέμα αυτό και επιθυμεί μια λύση. Διαφορετικά δεν θα κάναμε τέτοιες προσπάθειες. Ενημερώνουμε τους δυτικούς μας φίλους τακτικά για τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε από συνομιλίες με το Ιράν», τόνισε ο Οζούγιερκιν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε όμως ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως και όλες οι άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Μ. Βρετανία) και της Γερμανίας συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την αμερικανική πρόταση για νέο γύρο κυρώσεων στο Ιράν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπήρξε συμφωνία επί σχεδίου απόφασης αν και η πλευρά της Κίνα εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω συζητήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε