Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Παγκόσμιο εμπόριο όπλων: Επελαύνει με… ψυχροπολεμικούς ρυθμούς!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το παγκόσμιο εμπόριο όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια έφθασε στο υψηλότερο σημείο του από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα.

Ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων όπλων αυξάνεται συνεχώς από το 2004 και σημείωσε άνοδο κατά 8,4% μεταξύ των περιόδων 2007-2011 και 2012-2016, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Στις ΗΠΑ, που ήταν ο βασικός εξαγωγέας όπλων για την πενταετία έως το 2016, αντιστοιχούν το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών όπλων παγκοσμίως, ανέφερε η έρευνα.

«Οι ΗΠΑ προμηθεύουν μεγάλα όπλα σε τουλάχιστον 100 χώρες σε όλο τον κόσμο – σημαντικά πολύ περισσότερα απ’ οποιοδήποτε άλλη χώρα» ανέφερε η Οντ Φλεράντ, διευθύντρια του Προγράμματος Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού του SIPRI. Τα περισσότερα όπλα είναι πολύ ακριβά και σημαντικά από στρατηγικής άποψης, πρόσθεσε.

Από όλα τα όπλα που εξήγαγαν οι ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, το 47% κατέληξε στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία να αποτελούν τους τρεις βασικότερους αγοραστές. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Ινδία. Αύξησε τις εισαγωγές κατά 212% συγκριτικά με την περίοδο 2007-2011, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε