Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Πλιάτσικο και ταραχές στη Χιλή-Σε ετοιμότητα ο στρατός

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Η έλλειψη νερού, φαγητού και ηλεκτρικού δημιουργεί “κοκτέιλ” έντασης στη χώρα μετά τον φονικό σεισμό με τους 711 νεκρούς. Ζητήθηκε επισήμως βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Ήδη οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες το βράδυ στην πόλη Κονσεπσιον που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού καθώς παρατηρήθηκαν εντάσεις και φαινόμενα πλιάτσικου από πολίτες που αναζητούσαν τροφή.
Την απόφαση πήραν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές που την ανακοίνωσαν με μεγάφωνα στην πόλη των 500.000 κατοίκων. Καταστήματα λεηλατήθηκαν, με τον κόσμο να αναζητά τροφή και νερό. Προκλήθηκαν όμως επεισόδια, με τον στρατό να κάνει χρήση δακρυγόνων! Τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες περιπολούν προκειμένου να περιορίσουν τα φαινόμενα λεηλασιών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Οι πολίτες καταγγέλλουν πως δεν έχουν νερό, ούτε και έχει μεταβεί κάποιος υπεύθυνος στην πόλη για να τους βοηθήσει. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, με μήνυμά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Χιλής και η γειτονική Βραζιλία. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα υποσχέθηκε να κάνει «το παν το δυνατόν για να βοηθήσει τη Χιλή». Βρίσκεται για αυτό σε συνεχή επαφή με τη Χιλιανή ομόλογό του, Μισέλ Μπασελέτ για να συντονιστεί η στρατηγική χορήγησης της βοήθειας. 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 11 του μήνα μίλησε για “περίπλοκη κατάσταση” που αναγκάζει τη χώρα να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας “πολλοί δήμαρχοι μου έχουν επισημάνει πως απόψε πρόκειται να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο της δημόσιας τάξης, ιδίως στην Κονσεπσιόν” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τη δημόσια τάξη να την αναλάβει ο στρατός.
 

Η γη ωστόσο δεν σταματάει να… τρέμει στη Χιλή. Ένας ακόμη μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ έδωσε το χαριστικό χτύπημα σε πολλά μισογκρεμισμένα κτίρια. Εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θυμάτων.

Δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 708 με τους περισσότερους νεκρούς να έχουν καταγραφεί στην πόλη Μαουλέ 300 χλμ νότια του Σαντιάγο. Η παραλιακή πόλη επλήγη και από τσουνάμι και μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 541 νεκροί.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην πόλη Κονσεπσιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό. Οκτώ νεκροί απεγκλωβίστηκαν από την ίδια πολυκατοικία, στην οποία βρίσκονταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι την ώρα του σεισμού. 

Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και όσον αφορά στις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα στον κόσμο. Η τιμή του χαλκού εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

Εξάλλου, εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε