Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ξανά στο θρόνο του ο Ερντογάν – Αυστηρό μήνυμα του “σουλτάνου” στις ΗΠΑ: Δώστε μας τον Γκιουλέν αλλιώς…!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Ενισχυμένος μετά από την αποτυχία του πραξικοπήματος ο “σουλτάνος” Ερντογάν κάνει επίδειξη δύναμης
– Ξεκίνησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε στρατό και δικαστές
– Περισσότεροι από 3 χιλιάδες στρατιώτες έχουν συλληφθεί και πάνω από 2700 δικαστές καθαιρεθεί
– Στους 265 οι νεκροί του αιματοβαμμένου πραξικοπήματος, πάνω από 1400 οι τραυματίες
– Σκηνοθετημένο χαρακτηρίζει το πραξικόπημα ο Γκιουλέν αλλά και δυτικοί δημοσιογράφοι
– Δεν απέκλεισε την θανατική ποινή για τους πρωταίτιους ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν και έγινε σαφές ότι το στρατόπεδο του Προέδρου Ερντογάν έχει επικρατήσει στη σύγκρουση με τους πραξικοπηματίες την ίδια ώρα που οι πιστοί στον πρόεδρο Τούρκοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, δεν ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει.

Οι δυνάμεις του Ερντογάν δουλεύουν ιδιαίτερα μεθοδικά. Συλλαμβάνουν -και ενίοτε λιντζάρουν- τους απλούς στρατιώτες και υπαξιωματικούς που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα και κρατάνε το… καλύτερο για όσα από τα υψηλόβαθμα στελέχη ενεπλάκησαν στο “κίνημα”. Ούτε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν αποκλείσει την θανατική ποινή, για όσους καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία, ενώ το ερντογανικό στρατόπεδο έχει στρέψει το βλέμμα του στον Γκιουλέν.

Ο κάποτε μέντορας του Τούρκου Προέδρου, που παραμένει στις ΗΠΑ μπορεί να καταδίκασε το πραξικόπημα, ενώ επανήλθε με νέα δήλωσή του, στην οποία χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής και τα χαράματα του Σαββάτου στην Τουρκία “σκηνοθετημένα”. Την ίδια άποψη με τον Γκιουλέν, έχει πάντως και ο δημοσιογράφος του Politico, Ryan Heath.

Αυτό λίγο ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας, που ζητούν μετ’ επιτάσεως από τις ΗΠΑ, την έκδοση του Τούρκου αντιπάλου του Ερντογάν, που ο ίδιος θεωρεί πως βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Ο υπουργός Εργασίας της τουρκικής κυβέρνησης, έφτασε μάλιστα να δηλώσει, πως αν οι ΗΠΑ δεν τον εκδώσουν τότε θα αποδειχθεί πως “οι ΗΠΑ ήταν πίσω από το πραξικόπημα”.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι πιέζουν και την ελληνική κυβέρνηση για άμεση έκδοση των πραξικοπηματιών, που έφτασαν με ελικόπτερο στον Έβρο μετά την ήττα τους, ζητώντας άσυλο από την Ελλάδα. Ο ΥπΕξ της Τουρκίας, Τσαβούσογλου μπορεί να ισχυρίζεται πως πήρε σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι οι 8 θα επιστραφούν “το συντομότερο δυνατό”, η ελληνική κυβέρνηση όμως απαντά πως θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Βεβαίως τα στελέχη του ΥπΕξ αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανότερο σενάριο είναι η παράδοση των 8 στρατιωτικών στην γείτονα χώρα.

Η εκκαθάριση που γίνεται από τον Ερντογάν, δεν έχει βάλει στο στόχαστρο μόνο τον στρατό αλλά και το δικαστικό σώμα, όπου σχεδόν 3 χιλιάδες λειτουργεί έχουν καθαιρεθεί, ενώ πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν και αυτοί κατηγορίες.
Μια ημέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που απέτυχε οικτρά, πέφτοντας σε ερασιτεχνικά και παιδαριώδη λάθη, όχι μόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανατραπεί αλλά είναι και ισχυρότερος παρά ποτέ. Το Σάββατο εμφανίστηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όπου συγκεντρωμένο πλήθος τον περίμενε για να τον ακούσει και τον αποθέωσε από την ώρα που έφτασε ως την ώρα που έφυγε. Ο “σουλτάνος” με τους βαριά οπλισμένους μπράβους του έκανε, την ώρα που “σαρώνει” Ένοπλες Δυνάμεις και δικαστικό σώμα, μια ακόμα επίδειξη δύναμης!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε