Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Σαρώνει την Βόρεια Ευρώπη η κακοκαιρία – Δεκάδες οι νεκροί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί και 9 οι τραυματίες. Πλημμύρες σε σπίτια απο τις καταρρακτώδεις βροχές.

Πολλά από τα θύματα πνίγηκαν, ενώ αρκετοί σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από δέντρα που ξερίζωσε ο αέρας.

Η αποβάθρα καταστράφηκε εντελώς στην πόλη Les Sables d'Olonne, στη Δυτική Γαλλία ΦΩΤΟ REUTERS

Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 130 χλμ την ώρα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια, κυρίως στα κεντρικά και τα δυτικά της χώρας. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα, η γαλλική πυροσβεστική έχει δεχτεί 25.000 κλήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στο Παρίσι μοτοσικλέτες και κάδοι σκουπιδιών παρασύρθηκαν στους δρόμους της πόλης από τους ισχυρούς ανέμους. 

Εκατό πτήσεις ακυρώθηκαν και πολλές άλλες καθυστέρησαν. Καθυστερήσεις παρουσίασαν και τα δρομολόγια των τρένων, καθώς πολλές διαδρομές πλημμύρισαν.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες θύελλες που έχουν πλήξει τη χώρα από το 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους 92 άνθρωποι.

Η Γαλλία θα ζητήσει χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Xynthia.

Οι άνεμοι από τον τυφώνα «σαρώνουν» στα πάντα από την Πορτογαλία ως την Ολλανδία και κινούνται προς τη Βαλτική Θάλασσα, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. 

Η Γαλλία δεν ήταν η μοναδική χώρα που θρήνησε νεκρούς από την κακοκαιρία. Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, δυο παιδιά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και άλλο ένα άτομο στα βορειοδυτικά της χώρας. Συναγερμός έχει σημάνει λόγω των ισχυρότατων ανέμων σε τουλάχιστον 17 επαρχίες. Πτήσεις και δρομολόγια τραίνων ακυρώθηκαν.

Στην Πορτογαλία, ένα παιχνίδι 10 ετών έχασε τη ζωή του όταν οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τη πρώτη δέντρου. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις, στέγες και κακοχτισμένα σπίτια κατέρρευσαν.

Στη Γερμανία, η καταιγίδα προκάλεσε το θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους. Και οι τέσσερις βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους όταν δέντρα έπεσαν πάνω τους και τους καταπλάκωσαν. Από… δέντρο βρήκε το θάνατο και ένας άντρας στο Βέλγιο. Όσον αφορά στην Αγγλία, μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε