Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σφοδρή επίθεση του Καντάφι σε Αζντεμπίγια και Μιζουράτα

REUTERS
Ο Καντάφι πιέζει τις δυνάμεις των ανταρτών ενώ η Δύση επιμένει να αρνείται την ανάμιξη επίγειων δυνάμεων. Συνεχίζονται οι μάχες στη Μιζουράτα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Τα στρατεύματα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επεφύλασσαν μια ακόμα σφοδρή επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, την Αζντεμπίγια, την Κυριακή και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.
 
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή για να σωθούν, καθώς οι ισχυρές εκρήξεις την συγκλόνισαν.
 
” Υπάρχουν ακόμα μερικοί που παρέμειναν εκεί στην ανατολική είσοδο, αλλα η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλή “, δήλωσε ο Ουασίμ ελ-Αγγουαρί,ένας 25 χρονος αντάρτης από αυτούς που παραμένουν στην περιοχή της ανατολικής πύλης στην Αζντεμπίγια
 
“Θέλουμε όπλα, σύγχρονο οπλισμό”, τόνισε ο 21 ετών Αϊμάν Ασουέϊ, ” αν είχαμε μερικά θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με αυτούς “,προσέθεσε.
 
Την Κυριακή έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη, προκειμένου να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων. Η κατάσταση ένα μήνα μετά δείχνει να έχει ισορροπήσει σε ένα αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό.
 
Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων μιας και είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι ενώ και οι δυτικοί έχουν παγιδευτεί στη δέσμευση να μην αποσταλούν επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως κάθε μέρα γίνεται και πιο αντιληπτό, ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί, δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
 
 
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν από τις μάχες που δόθηκαν χθες στη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης.
 
Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από το νοσοκομείο αργά το βράδυ ενώ τροχιοδεικτικά βλήματα ήταν ορατά πάνω από το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με ένα φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Ο οδηγός ενός ασθενοφόρου είπε ότι η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε ορισμένα κτίρια. Τα τροχιοδεικτικά βλήματα είναι το σήμα κινδύνου που κάνουν στις δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
 
Η νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή ήταν σχετικά πιο ήσυχη από τις προηγούμενες. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας ενώ ως αργά το απόγευμα ακούγονταν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να πετούν πάνω από την πόλη. Οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Σε ένα δρόμο υπήρχε το καμμένο κουφάρι ενός άρματος του λιβυκού στρατού.
 
Περίπου 10.000 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι και Νιγηριανοί, περιμένουν ακόμη τα πλοία που θα τους απομακρύνουν από την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Μιζουράτα, κάτω από άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων ο οποίος έχει νοικιάσει δύο πλοία για να τους μεταφέρουν στη Βεγγάζη. Το ένα από αυτά αναμενόταν να προσεγγίσει το λιμάνι της Μιζουράτα απόψε για να παραλάβει χίλια άτομα “κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους, ιδίως αυτούς που κατάγονται από τη δυτική Αφρική, όπως από το Τσαντ και το Νίγηρα”, όπως είπε ο Τζέρεμι Χάσλαμ, ο επικεφαλής της επιχείρησης αυτής. Όμως στην περιοχή του λιμανιού ξέσπασαν μάχες και το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε