Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκληρό “πυρηνικό” παζάρι

Το κτίριο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στην Βιέννη

Η Τεχεράνη πιέζει να κλείσει η συμφωνία στη Βιέννη με τους δικούς της όρους.

 Τελικώς την επόμενη εβδομάδα θα απαντήσει επίσημα η Τεχεράνη αν αποδέχεται το προσχέδιο συμφωνίας της  Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Οι πιέσεις που δέχτηκαν οι υπόλοιπες χώρες από το Ιράν φαίνεται ότι απέδωσαν και η προθεσμία που κανονικά έληγε σήμερα θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα. 
Το προσχέδιο προβλέπει ότι η Τεχεράνη θα μεταφέρει 1,2 τόνους ουρανίου (συνολικά έχει αποθηκεύσει 1,5 τόνους) στην Ρωσία και τη Γαλλία και θα πάρει πίσω όση ποσότητα χρειάζεται σε απεμπλουτισμένο ουράνιο για το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο προσχέδιο σήμερα αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Βιέννη.
 Οι ιρανοί όπως διαρρέουν διπλωματικές πηγές έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο για τους όρους με τους οποίους θα αγοράσουν το απεμπλουτισμένο αυτό ουράνιο από την Ρωσία και την Γαλλία. Αν οι υπόλοιπες χώρες δεν το δεκτούν δεν υπάρχει συμφωνία.
Η Γαλλία που έχει την πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Τεχεράνης φαίνεται ότι πιέζει ακόμη περισσότερο.
Με δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Κούσνερ είπε “αυτή την στιγμή γίνονται συσκέψεις στην Βιέννη, αλλά από τις ενδείξεις που έχουμε τα πράγματα δεν είναι πολύ θετικά. Είναι κρίμα”.
Η Τεχεράνη από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων ζητούσε από το Παρίσι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες καθώς δεν πιστεύει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Το παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε