Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σουηδία: Αυξήθηκε το επίπεδο επιφυλακής

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αν και οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής, το επίπεδο επιφυλακής στη Σουηδία αυξήθηκε.

Οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής από χαμηλό σε αυξημένο, βάσει της έκθεσης για την ασφάλεια του Εθνικού Κέντρου Εκτίμησης Τρομοκρατικών Απειλών. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν επίκειται επίθεση.

«Η εκτίμηση βασίζεται σε πληροφορίες που δείχνουν μία αλλαγή στις δραστηριότητες ορισμένων ομάδων εντός της Σουηδίας, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν ως στόχο τη Σουηδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της SAPO.

Τονίζεται ωστόσο ότι «η απειλή αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάται ως επικείμενη. Συγκρινόμενος με την κατάσταση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνος ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης στη Σουηδία παραμένει χαμηλός», καταλήγει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα, καθώς η έκθεση είναι απόρρητη.

Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Αντερς Ντάνιελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, είναι η πρώτη φορά στη Σουηδία που ο κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής αυξάνεται σε τέτοιο επίπεδο.

Η αύξηση του συναγερμού στη Σουηδία έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του βρετανικού δικτύου Sky News πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σχέδια για τα οποία, σύμφωνα με τον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR, είχε δώσει εντολή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πριν από αρκετούς μήνες ο αρχηγός της Αλ Κάιντα έστειλε οδηγία στους υποστηρικτές του αναφέροντας ότι επιθυμεί να σημειωθούν επιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, μετέδωσε η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία (NPR) των ΗΠΑ που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών και πρόσωπα που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το NPR, ένοπλοι είχαν σχεδιάσει να ανοίξουν πυρ εναντίον του κόσμου σε ιδιαίτερα πολυσύχναστα τουριστικά σημεία της Ευρώπης και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ξενοδοχεία, όπως συνέβη στη Μουμπάι τον Νοέμβριο του 2008. Ορισμένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είχαν λάβει μέρος στις επιθέσεις της Ινδίας, πρέπει να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Άλλα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά διαβατήρια, γεγονός που θα περιέπλεκε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ή τη σύλληψή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε