Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό ο πρόεδρος του Ιράκ

Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό ο πρόεδρος του Ιράκ

Κρίσιμη αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χθες αργά το βράδυ, ο Ιρακινός πρόεδρος αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βαγδάτης, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπέστη εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις τριών κυβερνητικών πηγών, η κατάστασή του είναι “κρίσιμη αλλά σταθερή”, ενώ ένας ανώτατος Κούρδος αξιωματικός είπε: “Διακομίστηκε στο νοσοκομείο αργά χθες βράδυ αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Ανακοίνωση για τον 79χρονο Ταλαμπανί εξέδωσε και η ιρακινή προεδρία αναφέροντας ότι: “Οι εξετάσεις δείχνουν ότι οι σωματικές του λειτουργίες είναι φυσιολογικές και η κατάστασή του σταθερή. Βρίσκεται υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση”.
  
Τον πρόεδρο επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι. Εάν ο Ταλαμπανί δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, το Ιράκ θα απολέσει έναν σημαντικό διαπραγματευτή και πολιτικό παράγοντα, που συχνά παρενέβαινε για να κατευνάσει τις εντάσεις στην εύθραυστη κυβέρνηση συμμαχίας–περιλαμβανομένης της πρόσφατης προσπάθειάς του να αποκλιμακώσει την κρίση που προκάλεσε η απόπειρα να υπάρξει ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Μάλικι.
 
Βάσει του ιρακινού συντάγματος, η βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο σε περίπτωση που ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Βάσει της τρέχουσας συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας στο Ιράκ, το θώκο πρέπει να αναλάβει ένας Κούρδος, καθώς τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων μοιράζονται ένας σουνίτης κι ένας σιίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Πρόεδρος του Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε