Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Συνάντηση Σαρκισιάν – Ερντογάν

Ο αρμένιος πρόεδρος Σαρκισιάν και ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο αρμένιος πρόεδρος Σαρκισιάν και ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. ΦΩΤΟ REUTERS
Συνάντηση είχε ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν και ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τις αποφάσεις ξένων κοινοβουλίων για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

 

Ο αρμένιος πρόεδρος Σέρζ Σαρκισιάν δήλωσε χθες στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την περίπτωση να εξαρτηθεί η πορεία εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων από «προκαταβολικές προϋποθέσεις», ανακοίνωσε η αρμενική προεδρία.
 
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στα περιθώρια της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, τονίζεται στο ανακοινωθέν. Η συνάντηση είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμποδίζουν την προσέγγιση.
 
«Συναντήθηκα το πρωΐ με τον τούρκο πρωθυπουργό. Η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με την Αρμενία και με τους Αρμενίους θέτοντας προκαταβολικά προϋποθέσεις», δηλώνεται στο ανακοινωθέν.
 
«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το θέμα της Γενοκτονίας, ή να προσποιηθούμε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κάποιον θετικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», την αρμενική περιοχή που διεκδικεί και το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ο Σαρκισιάν.
 
Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της συνόδου της Ουάσιγκτον.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία “να καταβάλουν κάθε προσπάθεια” προκειμένου να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την έκκληση αυτή κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τα πυρηνικά στην Ουάσινγκτον.
 
“Ο πρόεδρος (Ομπάμα) επιδοκίμασε τον πρόεδρο Σαρκισιάν για τις θαρραλέες προσπάθειές του για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και τον ενθάρρυνε να τηρήσει την υπόσχεσή του για εξομάλυνση προς όφελος του αρμενικού λαού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε