Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

– Έδεσαν χειροπόδαρα την Κύπρο και την εξανάγκασαν σε «κούρεμα»
– Σαρρής: 25% κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου – Περιορισμοί στις αναλήψεις
– Στις Βρυξέλλες για το αυριανό Eurogroup ο Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί
– Θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Ευρωπαίους να αποδεχτούν τα νομοσχέδια που ψήφισε χθες η κυπριακή Βουλή
– Reuters: Δε θα συνεδριάσει η Βουλή της Κύπρου πριν από το Eurogroup
– Σε εξέλιξη σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την επόμενη μέρα
– Την Τρίτη θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες

Η δραματική στροφή της Λευκωσίας και το κούρεμα των καταθέσεων δεν φαίνεται πως είναι αρκετό για τους δανειστές. Η εξυγίανση της Λαϊκής, της τράπεζας όπου είχαν εμπιστευθεί τα χρήματά τους οι πολίτες της Κύπρου, δεν αρκεί τους Ευρωπαίους, που απαιτούν από την κυπριακή κυβέρνηση και κούρεμα των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου.

Ήδη, η Λευκωσία επεξεργάζεται νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έως 25%. Θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Το κούρεμα δεν ισχύει για καταθέσεις 100.000 ανά πρόσωπο. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό 300.000 υπάρχουν τρία ονόματα, ο λογαριασμός δεν θα υποστεί κούρεμα, κάτι όμως που θα συμβεί στους εταιρικούς λογαριασμούς.

Εξάλλου, στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Αυτό και όλα όσα πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής από τη Βουλή θα παρουσιαστούν στο έκτακτο Eurogroup της Κυριακής, όπου θα παραστούν ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου και οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μια κίνηση πρωτόγνωρη στα χρονικά, κάτι που δείχνει πόσο δραματικές είναι οι στιγμές για την Κύπρο.

Η τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου. Υπό τις απειλές αυτές, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει ξανά στη Βουλή το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων. Και αυτή τη φορά, δεν υπήρχαν περιθώρια.

Και ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου και οι πολιτικοί αρχηγοί αναχωρούν για τις Βρυξέλλες, για να δώσουν μια νέα μάχη στο Eurogroup της Κυριακής, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η κυπριακή Βουλή θα συνεδριάσει ξανά για τα επίμαχα νομοσχέδια μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα, ξεκίνησαν να εργάζονται ήδη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις όπου μελετώνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη όταν αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες,
Στις συσκέψεις συμμετέχουν αξιωματούχοι της ΚΤΚ, τεχνοκράτες της Τρόικας, και τεχνοκράτες των εμπορικών τραπεζών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSI.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Σύσκεψη για τα σενάρια της επόμενης μέρας στην Κεντρική Τράπεζα

Υπέκυψαν στην Κύπρο στη “μέγγενη” της Ευρώπης – Άρον άρον μετά τα νομοσχέδια αναχωρούν για Βρυξέλλες

“Συνθλίβουν” την Κύπρο – Επανέρχεται το κούρεμα και ξεκινά αναδιάρθρωση της Λαϊκής και μεγάλο “ψαλίδι” για την Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Αγανακτισμένος ο κόσμος στη Βουλή – Έκαψαν σημαία της Ε.Ε.

Εκπρόσωπος κυπριακών σούπερ μάρκετ στο ΣΚΑΪ: “Καλύτερο το κούρεμα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε