Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Κι άλλος στρατηγός στη φυλακή

Τουρκία: Κι άλλος στρατηγός στη φυλακή
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.08.2011 | 21:49
Πρώτη δημοσίευση: 10.08.2011 | 21:49

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χασάν Ιγκσίζ θεωρείται ο Νο1 ύποπτος για το σκάνδαλο με το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιγκσίζ πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης του, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ο πρώτος (πρώην) ανώτατος αξιωματικός που προφυλακίζεται μετά τις κρίσεις και την ανάδειξη, την περασμένη εβδομάδα, των τεσσάρων νέων επικεφαλής των επιτελείων των όπλων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι προκάτοχοί τους παραιτήθηκαν πριν από την συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.

Ο Ιγκσίζ είναι ένας από τους 22 απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι "αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να εμποδίσουν τις ενέργειές της διά της βίας" και ότι συμμετείχαν σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο του απαγγέλθηκε από δικαστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η δίωξη εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα για το δίκτυο των υπερεθνικιστών που αποκαλείται Εργκενεκόν και φέρεται να σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρό της βρίσκονται ιστοσελίδες που φέρονται να είχαν δημιουργήσει στρατιωτικοί που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση του ισλαμιστικών καταβολών συντηρητικού κόμματος AK.

Ο συνήγορος του Ιγκσίζ είπε πως ο στρατός αποδέχθηκε την ύπαρξη των ιστοτόπων, που λειτουργούσαν 10 χρόνια όπως αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα, και ότι η δημιουργία και λειτουργία τους δεν αποτελούσε παράνομη δραστηριότητα, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αρκετές εκατοντάδες δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί κ.λπ. διώκονται στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν, ενώ άλλοι 200 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί διώκονται στο πλαίσιο της λεγόμενης υπόθεσης Βαριοπούλα.

Ο Ιγκσίζ κατηγορείται ότι "ενορχήστρωνε και διέσπειρε μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση διαμέσου ιστοτόπων στο Διαδίκτυο με στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο θα διευκόλυνε μια επέμβαση του στρατού". Ανάμεσα στους συγκατηγορουμένους του είναι ο στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ, πρώην επικεφαλής της στρατιάς Αιγαίου, παρότι το YAS τον διόρισε την περασμένη εβδομάδα διοικητή της σχολής του δόγματος των ένοπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο σοκ για τους στρατηγούς στην ΄Άγκυρα! 15 ακόμη πάνε μέσα!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο