Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τυνησία: Διαταγή απελευθέρωσης των συλληφθέντων, ακόμη δυο νεκροί – Δείτε στο OnAlert συγκλονιστικό βίντεο από τις ταραχές

ΦΩΤΟ REUTERS

Την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν τεθεί υπό κράτηση από την ημέρα που ξέσπασαν οι κοινωνικές ταραχές διέταξε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί. Ακόμη δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας προχώρησε στην αντικατάσταση τον υπουργού Εσωτερικών. Διάδοχός του ορίστηκε ο μέχρι σήμερα υφυπουργός, Άχμεντ Φρίαα, πρώην ακαδημαϊκός. Ο Τυνήσιος πρόεδρος έδωσε, επίσης, εντολή να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει τη διαφθορά και τις πράξεις ορισμένων αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα, πηγές της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως παύθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Ρασίντ Άμαρ. Ο Άμαρ φέρεται να αρνήθηκε να διατάξει τους στρατιώτες να καταστείλουν τις ταραχές και ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπερβολική χρήση βίας.

Φέρεται να έχει αντικατασταθεί από τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, τον Άχμεντ Σμπιρ, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από επίσημες πηγές.

Στο μεταξύ, ο στρατός αναπτύχθηκε στην πρωτεύουσα Τύνιδα και ένα προάστιό της. Οπλισμένοι στρατιώτες, φορτηγά, τζιπ και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των ταραχών, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παρά την προεδρική παρέμβαση και τις καρατομήσεις, οι ταραχές μαίνονται και ο αριθμός των θυμάτων μεγαλών. Άλλοι δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντουζ, σε συγκρούσεις με αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης, μετά τη λήξη μιας “ειρηνικής” διαδήλωσης. Αμέσως μετά νεαροί επιτέθηκαν στην έδρα της επαρχίας, στο αστυνομικό τμήμα και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαφθοράς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά το πρωί σήμερα αλλά οι αστυνομικοί για να τους διαλύσουν χρησιμοποίησαν αρχικά δακρυγόνα και στη συνέχεια αληθινές σφαίρες.

Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν και στο κέντρο της Τύνιδας και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Εκατοντάδες νέοι, που φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Πύλης της Γαλλίας και προσπάθησαν να διαδηλώσουν στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Οι αστυνομικοί τους έκλεισαν το δρόμο εκτοξεύοντας δακρυγόνα εναντίον τους.

Τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής κατέβασαν αμέσως τα ρολά τους ενώ τα σουκ άδειασαν από κόσμο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τις ταραχές αυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε