Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Βαρύ το οικονομικό κόστος από το ηφαιστειακό νέφος

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ιλιγγιώδη είναι τα ποσά που χάνουν καθημερινά πολλές εταιρίες εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή σκόνη. Η BMW κλείνει τρία εργοστάσιά της.

Στα 500 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα υπολογίζεται η ζημία της Royal Bank of Scotland (RBS) λόγω της απουσίας των εργαζομένων από τις δουλειές τους εξαιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στις αερομεταφορές το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

Η σκοτσέζικη τράπεζα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά στοιχεία περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι όπως φαίνεται πολίτες της ΕΕ και μια λογική υπόθεση είναι ότι δύο εκατομμύρια από αυτούς αναγκάστηκαν να παρεκκλίνουν από τα σχέδιά τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους, δηλαδή περίπου το 0,9% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της τράπεζας ίσως χρειαστεί έως και τρεις ημέρες έως ότου μπορέσει να επιστρέψει στη θέση του το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα μια απώλεια παραγωγικότητας για την Ευρώπη ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ημερησίως.

Αν ληφθούν υπόψη κι άλλες δαπάνες για την οικονομία, ο συνολικός αντίκτυπος της κρίσης λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένος αν επαναληφθεί άμεσα η εναέρια κυκλοφορία. «Συνολικά, υπολογίζουμε ότι το οικονομικό κόστος των προβλημάτων αυτών θα ανέλθει το μέγιστο στο 0,1% του ΑΕΠ, αν η δραστηριότητα των αεροπορικών εταιρειών επαναληφθεί ολοκληρωτικά ως το τέλος της εβδομάδας». 

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ερβέ Νοβελί το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. Και κάθε ημέρα που περνάει το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης έχει ξαναπέσει στο τραπέζι αλλά όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, η BMW ανακοίνωσε τη μερική αναστολή της παραγωγής της σε τρία εργοστάσια στη Γερμανία, η οποία αφορά 7.000 αυτοκίνητα. Η BMW εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι η απαγόρευση των αερομεταφορών είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να της παραδοθούν εξαρτήματα που χρειάζεται για την κατασκευή των αυτοκινήτων.

Στα 65 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται, στο μεταξύ, οι απώλειες της αεροπορικής εταιρίας των Εμιράτων. Η συγκεκριμένη εταιρία αναγκάστηκε να ακυρώσει 250 πτήσεις με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 επιβάτες να ταλαιπωρηθούν χάνοντας τα ταξίδια τους και παραμένοντας στα αεροδρόμια ζητώντας τρόπο αναχώρησής τους.
Οι απώλειες από τον κλειστό εναέριο χώρο της Ευρώπης πλήττουν 18-20 χιλιάδες ταξιδιώτες των Εμιράτων κάθε ημέρα.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta ανακοίνωσε σήμερα ότι οι απώλειες της από τις ματαιώσεις πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 20 εκατομμύρια δολάρια. “Ακυρώσαμε περίπου 400 πτήσεις μέχρι χθες”, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρείας, Εντ Μπάστιαν, και επισήμανε ότι η Delta από σήμερα θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τις μισές πτήσεις της από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι λίαν προσεχώς, εντός 3 έως 5 ημερών, οι πτήσεις θα επαναληφθούν στο 100%.

Διαβάστε επίσης

Σήμερα θα γίνουν οι μισές πτήσεις – Σε συναγερμό παραμένει το Λονδίνο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε