Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Χίλαρι για πρόεδρος το 2016;

Χίλαρι για πρόεδρος το 2016;

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη δεύτερη και τελευταία του θητεία στο Λευκό Οίκο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ποιος θα τον διαδεχθεί. Και η Χίλαρι είναι ένα δυνατό χαρτί που πάντα έπαιζε.

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν Ομπάμα-Κλίντον στην εκπομπή 60 minutes του CBS (πρωτοφανές για τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει συνέντευξη μαζί με κάποιον άλλο, μόνο με τη γυναίκα του και τον Νικολά Σαρκοζί το έχει κάνει), η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Δεν επιβεβαίωσε και δεν διέψευσε τίποτα.

“Είμαι ακόμα υπουργός Εξωτερικών, είμαι λοιπόν ακόμα μέσα στην πολιτική και δεν έχω το δικαίωμα να απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις”, είπε σχετικά με τις επόμενες προεδρικές εκλογές, λίγες ημέρες πριν παραδώσει τα… «κλειδιά» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τζον Κέρι.

Ο Ομπάμα, που ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο το 2017. “Εσείς οι δημοσιογράφου είστε αδιόρθωτοι: ορκίστηκα πριν από τέσσερις ημέρες και με ρωτάτε για τις προεδρικές εκλογές μετά τέσσερα χρόνια”, αστειεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η 65χρονη Χίλαρι δεν έχει δώσει σαφείς ενδείξεις για τις μελλοντικές της προθέσεις, αν και όλη η Ουάσινγκτον θεωρεί βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια για την αμερικανική προεδρία τον Νοέμβριο του 2016.

Η Κλίντον αποχωρεί σε μια στιγμή που η δημοτικότητά της είναι στο υψηλότερο επίπεδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την χαρακτηρίζουν “διασημότητα”. Η ίδια πάντως στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαψεύσει πως θα είναι υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, από το 1993 ως το 2001 ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος το 2008. Προς μεγάλη έκπληξη, ο Ομπάμα την διόρισε υπουργό Εξωτερικών αμέσως μετά την πρώτη ορκωμοσία του.

Η σχέση του Ομπάμα με το ζεύγος Κλίντον χρονολογείται από παλιά. “Θεωρώ την Χίλαρι πιστή φίλη”, απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τη σχέση του με την Κλίντον. “Μια σχέση ζεστή και στενή”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα χωρίς να αρνηθεί ότι υπάρχουν “σημαντικές διαφορές” ανάμεσά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγήκε από το νοσοκομείο η Χίλαρι Κλίντον (ΦΩΤΟ)

Στο νοσοκομείο με θρόμβο στο κεφάλι η Χίλαρι Κλίντον

Ο Τζον Κέρι πήρε τη θέση της Χίλαρι Κλίντον

Οι Αμερικανοί θέλουν τη Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε