Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αδιέξοδο στην Πορτογαλία – Δεν σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού

"Εγώ να φεύγω". Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σόκρατες

Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θέλει σε αυτή την χρονική στιγμή να αναλάβει το βάρος της επιβολής σκληρών μέτρων σε έναν από τους πιο φτωχούς λαούς της Ευρώπης.

Ετσι, τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες, στις αρχές της εβδομάδας.

Μία από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Πορτογαλία πλήττεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση παρά τις διαβεβαιώσεις για χορήγηση του ποσού των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών πριν από την παραίτησή της είχε ανακοινώσει ότι η χώρα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πληρωμής του χρέους των 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ιουνίου καθώς τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι και τις πληρωμές του Μαϊου.

Ωστόσο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλουν να λάβουν εξωτερική οικονομική βοήθεια με τον ίδιο τρόπο που αυτή δόθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

«Ξέρω τι συνέβη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και δεν θέλω να πάθουν τα ίδια με τους Έλληνες και τους Ιρλανδούς οι συμπατριώτες μου» δήλωσε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πάντως ότι προηγείται με 46,7% το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών στην πρόθεση ψήφου έναντι 24,5% των σοσιαλιστών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε