Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Απέρριψαν τη μήνυση πρώην κρατουμένου για βασανιστήρια που υπέστη στο Γκουαντάναμο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση που είχε καταθέσει ένας Σύρος ο οποίος ζητούσε να αποζημιωθεί για τα βασανιστήρια που υπέστη όταν ήταν κρατούμενος στη στρατιωτική φυλακή.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον απέρριψε τη μήνυση με το αιτιολογικό ότι με το Νόμο περί Στρατιωτικών Επιτροπών που ενέκρινε το Κογκρέσο τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάζουν ισχυρισμούς αλλοδαπών που αφορούν τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο Άμπντουλ Ραχίμ Άμπντουλ Ράζα αλ Τζάνκο, τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί μέλος της Αλ Κάιντα, αποφυλακίστηκε το 2009 μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα. Πέρσι μήνυσε πολλούς αξιωματούχους των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα, κατηγορώντας τους ότι ενορχήστρωσαν και επέβλεπαν τα βασανιστήρια. Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι του στερούσαν τον ύπνο, τον ξυλοκοπούσαν ή ουρούσαν επάνω του. Στα επτά χρόνια που έμεινε κρατούμενος ο αλ Τζάνκο επιχείρησε να αυτοκτονήσει 17 φορές.

Ο δικαστής φάνηκε να κατανοεί τη θέση του αλ Τζάνκο, σημειώνοντας ότι “ο πόλεμος, από τη φύση του, θυματοποιεί πολλούς που παρασέρνονται από τα απόνερά του”. Πρόσθεσε όμως ότι το αμερικανικό νομικό σύστημα “δεν είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διορθώνει μέσω των δικαστηρίων αυτές τις αναπόφευκτες τραγωδίες”.

Ο Λίον είχε διατάξει την αποφυλάκιση του αλ Τζάνκο από το Γκουαντάναμο το 2009 αφού κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σχέση του με τη Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν ήταν σύντομη και είχε πλέον λήξει όταν συνελήφθη, το 2002.

Διαβάστε

Ντροπή! Κλείστε επιτέλους το Γκουαντάναμο!

Μηνύει τον Τζορτζ Μπους για παράνομη κράτηση στο Γκουαντάναμο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε