Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Ντροπή! Κλείστε επιτέλους το Γκουαντάναμο!

"Είναι ντροπή" που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

“Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι, αυτή είναι η γνώμη της ΕΕ (…) όλων των θεσμών και των κρατών μελών της, η οποία έχει εκφραστεί αρκετές φορές στις επαφές μας με τους Αμερικανούς”, σημείωσε η Μάλστρεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

“Είναι ντροπή που είναι ακόμη ανοιχτό και που οι άνθρωποι (που κρατούνται) δεν είχαν μια δίκη”, υπογράμμισε.

“Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς φίλους μας ότι θα πρέπει να κλείσει”, κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009. Ωστόσο το Κογκρέσο για δημοσιονομικούς λόγους εμποδίζει ντε φάκτο το κλείσιμο της φυλακής αρνούμενο να αποδεσμεύσει τα χρήματα που χρειάζονται για τη μεταφορά των κρατούμενων από τη στρατιωτική φυλακή προς το αμερικανικό έδαφος ή σε τρίτες χώρες.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο, η οποία άνοιξε τον Ιανουάριο του 2002 για να εγκλειστούν εκεί ύποπτοι για τρομοκρατία, έγινε το σύμβολο των καταχρήσεων του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.

Σχεδόν 800 άνθρωποι πέρασαν συνολικά από τα κελιά της. Σήμερα απομένουν εκεί σχεδόν 200.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ υπογράμμισε επίσης σήμερα ότι ο νόμιμος αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των ελευθεριών.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήρθαμε συχνά αντιμέτωποι με το ευαίσθητο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Δεν πρέπει ποτέ να υποχωρούμε στον πειρασμό να θυσιάζουμε το πρώτο στο βωμό του δεύτερου”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, με αφορμή τη 10η επέτειο την Κυριακή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου