Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Αποζημιώσεις πλήρωσε η Βρετανία σε Ιρακινούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
8,8 εκατ. λίρες κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση σε Ιρακινούς ως αποζημιώσεις για ζημιές, τραυματισμούς και θανάτους με υπαιτιότητα του βρετανικού στρατού.
Η Βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε 8,8 εκατ. λίρες (13 εκατ. δολάρια, 10,5 εκατ. ευρώ) ως αποζημιώσεις σε Ιρακινούς πολίτες για ζημίες και τραυματισμούς που υπέστησαν συνεπεία των επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού τα τελευταία έξι χρόνια, ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη στο Λονδίνο.
 
Στοιχεία που αποδέσμευσε το υπουργείο Αμύνης καταδεικνύουν ότι 4,17 εκατ. λίρες καταβλήθηκαν μετά από περίπου 1.000 καταγγελίες για υλικές ζημιές εντός του Ιράκ μεταξύ του 2003 και του 2009.
 
Οι περισσότερες από τις 1.145 χαμηλού ύψους αποζημιώσεις έγιναν για ζημιές σε ιδιοκτησίες και τραυματισμούς σε τροχαία στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, όπου στρατωνίζονταν και δρούσαν οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες.
 
Άλλα 4,64 εκατ. λίρες καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις το 2008 και το 2009 μετά από καταγγελίες στην Βρετανική δικαιοσύνη 21 θυμάτων κακομεταχείρισης ή βασανιστηρίων στα χέρια Βρετανών στρατιωτών.
 
Το ποσό συμπεριλαμβάνει τα 2,83 εκατ. λίρες που καταβλήθηκαν στην οικογένεια του Μπάχα Μούσα, ενός 26χρονου ξενοδοχοϋπαλλήλου ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ τελούσε υπό την κράτηση Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα το Σεπτέμβριο του 2003, και σε άλλους εννέα Ιρακινούς συγκρατούμενους του.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε