Παρασκευή, 10 Μαΐ
20oC Αθήνα

Αυστηρή απάντηση από Κύπρο στον Νταβούτογλου

Αυστηρή απάντηση από Κύπρο στον Νταβούτογλου

Αυστηρή η κυπριακή απάντηση στην προκλητική πρόταση Νταβούτογλου να ανοίξουν τα λιμάνια για τα τουρκικά πλοία και, αν η Κύπρος ανοίξει τα λιμάνια για τα τουρκοκυπριακά πλοία. Την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ότι αυτό που προτείνει η Τουρκία είναι παραβίαση της υποχρέωσης της για άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι Τουρκία έχει υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ότι «η λύση του κυπριακού είναι κοντά» , ο κύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν η τουρκική πλευρά επιδείξει εποικοδομητική στάση και σέβεται αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και όσα έχουν συμφωνηθεί για τη βάση της λύσης.

Δείπνο Χριστόφια – Έρογλου

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραπτή δήλωση επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. 

Στο δείπνο, το οποίο παρατίθεται από τα Ηνωμένα Έθνη σε εστιατόριο, που βρίσκεται στην περιοχή της «νεκρής ζώνης» του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία , θα παρακαθίσουν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών στις διαπραγματεύσεις, Γιώργος Ιακώβου και Κουτρέτ Οζερσάϊ. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνοδεύονται στο δείπνο από τις συζύγους τους, προστίθεται στη δήλωση. 

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης: Προκλητικούς όρους θέτει η Τουρκία για να ανοίξει τα λιμάνια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε