Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Γερμανοί από το ”κούρεμα” στις καταθέσεις!

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Γερμανοί από το ”κούρεμα” στις καταθέσεις!

Ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισαν την συμφωνία. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι προτού υπερψηφίσουν στο κοινοβούλιο το πακέτο θα πρέπει να αποδειχθεί «με σαφήνεια η συστημική σημασία της διάσωσης της Κύπρου».

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο κοινοβούλιο τη συμφωνία. «Το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας. Σχολιάζοντας τα προβλήματα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του φορολογικού ντάμπινγκ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρατήρησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να χαράξει τώρα έναν διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η ηγεσία του SPD θα μελετήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαμορφώσει τη θέση του κόμματος. Πάντως, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.

«Ναι» από την CSU, «όχι» από την Αριστερά

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν στην βουλή την απόφαση του Eurogroup. «Θα υπερψηφίσουμε το πακέτο της δανειακής βοήθειας, εφόσον υπάρξει ισχυρή συμμετοχή των καταθετών και των τραπεζών στο κόστος της εξυγίανσης», τόνισε ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζέεχόφερ.
Το κόμμα της Αριστεράς, όπως αναμενόταν, θα απορρίψει στο κοινοβούλιο το πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο, «επειδή η χώρα θα εξαναγκασθεί σε ανεύθυνες και καταστροφικές για την κοινωνία περικοπές των δαπανών», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Σάρα Βάγκεκνεχτ.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε