Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαδηλώσεις και δακρυγόνα «πνίγουν» τη Γαλλία

Προς Νικολά Σαρκοζί, ενταύθα: «Κοίτα κατά το Rolex σου, είναι η ώρα της επανάστασης»! Μακράν ευφυές σύνθημα...

Δακρυγόνα, φωτιές, πετροπόλεμος και συλλήψεις συνθέτουν το σκηνικό των νέων διαδηλώσεων στη Γαλλία. 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους αλλά ο Σαρκοζί δεν κάνει βήμα πίσω.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο αριθμός των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια. Η παρισινή διαδήλωση συγκέντρωσε 67.000 άτομα κατά την αστυνομία, 330 χιλιάδες κατά τα συνδικάτα… Ενώ αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν ότι συνολικά σε όλη τη χώρα οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο.

Πολλές από τις κινητοποιήσεις, όμως, σκιάστηκαν από τα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Έγιναν συλλήψεις, ακόμη όμως δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους.
«Πνίγονται» στα δακρυγόνα οι διαδηλωτές - ΦΩΤΟ REUTERS
Στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκαν οι δυο πορείες που ήταν περιχαρακωμένες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αλλά τα επεισόδια δεν έλειψαν. Ομάδες νεαρών κατόρθωσαν σε ορισμένα σημεία να εισχωρήσουν στους διαδηλωτές και συνέχεια προκάλεσαν επεισόδια.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λυόν, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με πετροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τους μεν και χρήση δακρυγόνων από τους δε.

Και ενώ ολόκληρη η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις, ο Νικολά Σαρκοζί, ξακαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα «ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη. Αυτό είναι το καθήκον μου».
Πάντα στο επίκεντρο της σάτιρας ο Νικολά Σαρκοζί - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στη Ντοβίλ, όπου διεξάγεται η γαλλο-γερμανο-ρωσική Σύνοδος Κορυφής και προανήγγειλε ότι μόλις γυρίσει στο Παρίσι θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ γνωστοποίησε πως θα υπάρξει συνεδρίαση για την άρση του αδιεξόδου, κυρίως στον τομέα των καυσίμων, καθώς 12 μεγάλα διυλιστήρια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα και η βενζίνη τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση.
Η εικόνα «μιλάει» από μόνη της... - ΦΩΤΟ REUTERS
«Κατανοώ την ανησυχία. Σε μια δημοκρατία, καθένας μπορεί να εκφράζεται, όμως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές. Θα πραγματοποιήσω μόλις επιστρέψω στο Παρίσι μια συνεδρίαση για να αρθεί το αδιέξοδο σε ορισμένες καταστάσεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και που δεν πρέπει να στερηθούν την βενζίνη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Συλλήψεις στη Λυόν - ΦΩΤΟ REUTERS
Και τόνισε πως η μεγαλύτερη παρεκτροπή θα είναι «να μην πράξω το καθήκον μου και να μην προβλέψω για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα επιδείξουν ψυχραιμία. Απευθύνω έκκληση στην υπευθυνότητα όλων ώστε τα πράγματα να μην ξεπεράσουν ορισμένα όρια».
Πάει η τζαμαρία... - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν από την πλευρά του δήλωσε αισιόδοξος ότι η διανομή των καυσίμων θα εξομαλυνθεί μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες. Οι εργάτες που αντιδρούν, πάντως, έχουν διαφορετική άποψη…

Όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι δυσκολίες στα πρατήρια καυσίμων. Στο σύνολο των 12.500 που διαθέτει η χώρα, 4.000 είχαν άδειες τις δεξαμενές τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ το πρωί ήταν μόνο 2.500.

Το θέμα επίταξης απεργών στα διυλιστήρια εξετάζεται σοβαρά από τους νομάρχες, με πρώτο τον νομάρχη της περιφέρειας Seine et Marne, ο οποίος προχώρησε στην επίταξη απεργών σε διυλιστήριο της Total, ενέργεια που το συνδικάτο χαρακτηρίζει «ως μη νόμιμη».

Εν τω μεταξύ, στη Γερουσία, εν αναμονή της τελικής ψηφοφορίας της μεταρρύθμισης, η αντιπολίτευση αντιστέκεται καθυστερώντας τη διαδικασία με νέες τροπολογίες, ενώ από την πλευρά τους στα συνδικάτα, που σκέπτονται ήδη πως θα συνεχίσουν τον αγώνα την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας, διαφαίνονται ήδη τα πρώτα ρήγματα στην έως τώρα ενωτική στάση, σε ότι αφορά την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής.

Διαβάστε επίσης 
Γαλλία: Συγκρούσεις φοιτητών, μαθητών με αστυνομικούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε