Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Διαίρει και βασίλευε τη… Λιβύη – Καντάφι εναντίον Καντάφι και διπλωματικό θρίλερ για την επόμενη μέρα

Διαίρει και βασίλευε τη… Λιβύη – Καντάφι εναντίον Καντάφι και διπλωματικό θρίλερ για την επόμενη μέρα

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, ο κλοιός γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι σφίγγει όλο και περισσότερο. Και φαίνεται πως το λάκκο του σκάβουν οι ίδιοι οι γιοι του…

Οι δυτικοί αναζητούν λύσεις για την επόμενη μέρα. Και είναι σαφές ότι σε αυτό το πλάνο δε θέλουν να υπάρχει ο Μουαμάρ Καντάφι. Τη λύση τους προσέφεραν στο πιάτο οι ίδιοι οι γιοι του. Δυο από τους τέσσερις, οι πιο… φιλοδυτικοί.

Η εξουσία μπορεί να «μεθύσει» τον καθένα. Και οι γιοι ενός ανθρώπου που κρατάει την απόλυτη εξουσία ενός έθνους στα χέρια του για 42 ολόκληρα χρόνια είναι πια στο DNA τους. Ο Σάιφ αλ -Ισλάμ ελ Καντάφι και ο αδερφός του Σαάντι είναι οι δυο γιοι του Λίβυου ηγέτη που έχουν στραμμένο το βλέμμα στη δύση και, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, προτείνουν τη μετάβαση στη συνταγματική δημοκρατία, με τον πρώτο να ηγείται.

Εκτός από τον πατέρα τους, βέβαια, απέναντί τους θα βρουν τα άλλα δυο αδέρφια τους. Χαμίς και Μουτουασίμ είναι άλλης σχολής. Ο δεύτερος δε, είναι και εκείνος που θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Σαϊφ για το… θρόνο του πατέρα τους.

Θέλοντας να περισώσει ό,τι προλαβαίνει για να μη χάσει την εξουσία, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει εξαπολύσει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αμπντελατι Ομπεϊντί σε Ελλάδα, Τουρκία και Μάλτα, ώστε να κομίσει μηνύματα και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε ήδη το μήνυμα στην Τρίπολη, ενώ ο Λίβυος απεσταλμένος μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τουρκία και την Τρίτη στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το καθεστώς της Τρίπολης επιθυμεί τη συνεργασία της Ελλάδας και της Μάλτας, ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Άγκυρας, ως πρώτου επιπέδου μέλους του ΝΑΤΟ, σε μια μεσολάβηση με προοπτική μια κατάπαυση του πυρός.

Ακόμη κι αν ο διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο Καντάφι έχασε ακόμη έναν σύμμαχο: την Ιταλία. Φαίνεται πως η καλή προσωπική σχέση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει στήριξη στο καθεστώς του. Η Ρώμη αναγνώρισε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως το «μόνο νόμιμο συνομιλητή» και εκτίμησε ότι οι προτάσεις εξόδου από την κρίση που διατυπώνει ο Καντάφι «δεν είναι αξιόπιστες».

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι με τον υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Άλι Αλ Ισάουι.

Σφυροκοπείται η Μιζράτα – Δραματική έκκληση των εξεγερθέντων
Χρήση όλμων και πυροβολικού κάνουν οι δυνάμεις του Καντάφι που εξακολουθούν να βομβαρδίζουν ανηλεώς τη Μιζράτα, πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι επιθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας και σύμφωνα με τους αντάρτες, στο στόχαστρο έχουν μπει και περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι. Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να καταμετρηθούν οι απώλειες. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν θύματα, αλλά δεν ξέρουμε πόσα», δήλωσε εξεγερμένος.

Οι εξεγερμένοι στη Μιζράτα ζήτησαν την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας για να καταφέρουν να επικρατήσουν των δυνάμεων του καθεστώτος, που εδώ και ημέρες βομβαρδίζουν την πόλη.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν σταματούν τους ανελέητους βομβαρδισμούς κατά της πόλης και τα θύματα όλο και αυξάνουν. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ , αποστολή των οποίων είναι η προστασία των πολιτών, δεν εποπτεύουν την περιοχή μας», ανέφερε εκπρόσωπος των εξεγερμένων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν και πόλεις της περιοχής Τζάμπαλ Αλ-Γάρμπι, στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με κατοίκους υπάρχουν πολλά θύματα από τους βομβαρδισμούς.

«Οι ταξιαρχίες του Καντάφι έβαλαν με ρουκέτες Γκραντ στην πόλη Ναλούτ», είπε κάτοικος της πόλης. «Κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Κέτλα μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς και τώρα θέλουν να πάρουν τη Ναλούτ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εξεγερμένοι από τις πόλεις Ζιντάν και Τζάντο έχουν φτάσει στην περιοχή για να ενισχύσουν τους αντάρτες της Ναλούτ.

Διαβάστε επίσης

“Σφαγή” στην οικογένεια Καντάφι – Οι γιοι “τρώνε” τον πατέρα

Μήνυμα Καντάφι στη διεθνή κοινότητα μέσω Παπανδρέου: “Το καθεστώς αναζητεί λύση”

Συγκλονιστικές μάχες σώμα με σώμα στη Λιβύη– Δείτε video ντοκουμέντο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε