Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις η διαρροή της BP !

Διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις η διαρροή της BP !

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ως και 40.000 βαρέλια πετρελαίου–περίπου 5.260 τόνοι–χύνονται κάθε μέρα στον Κόλπο του Μεξικού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που έχει καλέσει η αμερικανική κυβέρνηση για να αποφανθούν σχετικά με το μέγεθος της διαρροής. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 12.000 ως 19.000 βαρέλια την ημέρα. 

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το BBC, η BP θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την διακοπή των πληρωμών μερισμάτων στους μετόχους της. Η απόφαση αυτή δεν θα ανακοινωθεί πριν την συνάντηση των επικεφαλής της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Χθες Παρασκευή περίπου 800 μέλη πληρωμάτων των 120 πλοίων που έχουν σπεύσει στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδα επέστρεψαν επειγόντως στην ξηρά μετά τη διαρροή τοξικών αερίων σε πλατφόρμα άντλησης, ανακοίνωσε η BP.Τα πληρώματα επέστρεψαν για προληπτικούς λόγους όταν ένα πλοίο ανεφοδιασμού προσδέθηκε σε πλατφόρμα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Λουϊζιάνας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κατά λάθος ρήγμα σε αγωγό και να προκληθεί διαρροή αερίου, δήλωσε η Νικόλ Λασάνς εκπρόσωπος της πετρελαιοβιομηχανίας. Από τα 42 μέλη του πληρώματος του σκάφους ανεφοδιασμού, τα 36 νοσηλεύονται και ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, αποπροσανατολισμό και δυσκολίες στην αναπνοή. 

48 ώρες διορία

Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε διορία 48 ωρών στην βρετανική εταιρεία BP για να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει τον καλύτερο έλεγχο της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει η διαρροή. “Με ανησυχεί το γεγονός ότι τα τωρινά σχέδια σας δεν επιτρέπουν την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των πόρων ώστε η ικανότητα άντλησης του πετρελαίου να ανταποκρίνεται στις νέες εκτιμήσεις σχετικά με την διαρροή” ανέφερε ο ναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέιμς Γουάτσον, σε επιστολή της 11ης Ιουνίου προς τον επικεφαλής επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς. 

Επαναδιαβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους Ομπάμα και Κάμερον

Στο μεταξύ, Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι “δεν επιθυμεί να υπονομεύσει την αξία της BP” μετά από την διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ανέφερε το γραφείο του κ. Κάμερον.

Οι δύο ηγέτες που είχαν τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών επαναδιαβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις 20 Ιουλίου ο Κάμερον θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός της Βρετανίας στις ΗΠΑ. “Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον πρωθυπουργό ότι η κατηγορηματική του άποψη ήταν ότι η ΒΡ είναι μία πολυεθνική παγκόσμια εταιρεία και ότι η δυσαρέσκεια για την διαρροή του πετρελαίου δεν έχει να κάνει με την εθνική ταυτότητα” ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σήμερα ότι η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ πρέπει να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την εξάπλωση του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η ΒΡ πρέπει να πληρώσει “δεκάδες χιλιάδες” οικονομικές αξιώσεις για την διαρροή του πετρελαίου. “Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η ΒΡ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που οι ζωή τους έχει διαταραχθεί και θα επιμείνει ώστε να γίνουν τα πάντα για να καλυφθεί η εξέδρα και να πληρώσει για τον καθαρισμό, την περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει και για δεκάδες χιλιάδες οικονομικές αξιώσεις εξαιτίας της καταστροφής” πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε