Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

DW: Τελευταία ευκαιρία για τον Μάρτιν Σουλτς

Σουλτς

Αξιοπρεπή εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή πραγματοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Κι αυτή ήταν και η τελευταία του ευκαιρία, όπως αναφέρει η DW.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς έκανε μία τελευταία προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών στην εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτυου (ARD) «Εκλογική Αρένα» (Wahlarena), στην οποία αφθονούσαν οι υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη.

Δύσκολη αποστολή, αξιοπρεπής εμφάνιση

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι πραγματοποίησε μία αξιοπρεπή εμφάνιση, και ότι δεν έκανε λάθη, σημειώνει σε δημοσιεύματά της στη διαδικτυακή της σελίδα η γερμανική Deutsche Welle και επισημαίνει: Αν έκανε και την υπέρβαση, θα φανεί το αργότερο την Κυριακή στην κάλπη,

Η υποδοχή έξω από το τηλεοπτικό στούντιο του ARD ήταν θερμή από τους οπαδούς του Μάρτιν Σουλτς:

«Ευχαριστώ αγαπητοί, ευχαριστώ για την υποστήριξή σας…» αποκρίθηκε ο πρόεδρος του SPD και υποψήφιος για την καγκελαρία. Είναι φανερό ότι αυτούς δεν χρειάζεται να τους πείσει. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Λίγες μέρες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς παραμένουν σταθερά σχεδόν δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αποστολή ήταν δύσκολη, καθώς εκλήθη να απαντήσει στα ερωτήματα 150 πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν συγκεκριμένες απαντήσεις:

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία αυξάνεται, τα στεγαστικά δάνεια γίνονται όλο και πιο προσιτά, αλλά την ίδια στιγμή τα ενοίκια εκτοξεύονται στα ύψη, ακόμη και για αξιοπρεπή εισοδήματα. O Μάρτιν Σουλτς απάντησε στο σχετικό ερώτημα λέγοντας:

«Πρέπει να επενδύσουμε στην οικοδομή. Στη Γερμανία δεν χτίζονται αρκετές κατοικίες και επιπλέον το κράτος δεν στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο. Εμείς, στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα, προβλέπουμε μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Και αυτό γιατί αν δεν παρέμβουμε στην αγορά πρώτης κατοικίας, θα δούμε τη φτωχοποίηση ακόμη και εκείνων που σήμερα ευημερούν».

Σουλτς: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «σταθερές» συντάξεις

Κοινωνική δικαιοσύνη. Μείωση ανισοτήτων. Στήριξη για τους κοινωνικά αδύναμους. Αυτή είναι η παραδοσιακή ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών, την οποία μάλλον δεν έχουν καταφέρει να «περάσουν» με πειστικό τρόπο μέχρι σήμερα (και) σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Μία οικογένεια από την πόλη του Ντάρμσταντ διαμαρτύρεται στην εκπομπή Wahlarena.

Kαι οι δύο γονείς δουλεύουν, έχουν σπουδάσει, συγκεντρώνουν σήμερα ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά ανησυχούν ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι για το διαμέρισμά τους. Δίπλα τους είναι μία συνταξιούχος από τη Σαξονία, μητέρα έξι παιδιών, η οποία καλείται να ζήσει με πενιχρή σύνταξη 600 ευρώ. Με σαρκασμό, και εν μέσω χειροκροτημάτων, περιγράφει την κατάσταση που ζει καθημερινά και κυρίως τη συνεχή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «μία μητέρα σήμερα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και μαγείρισσα, οδηγός ταξί, διοργανώτρια συνεδρίων, γκουρού της επιχειρηματικότητας… Και όλα αυτά χωρίς νυχτερινά επιδόματα και χωρίς να πληρώνεται τα Σαββατοκύριακα…».

Ο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει κατανόηση, αλλά αποφεύγει να εκστομίσει την εύκολη προεκλογική υπόσχεση για αύξηση συντάξεων. Αντ΄αυτού υπόσχεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και «σταθερές» συντάξεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. «Θέλω να παρέμβω εδώ», λέει. «Θέλω να προτείνω ένα νέο συμβόλαιο αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, το οποίο θα διασφαλίζει ότι παραμένει σταθερό το σημερινό επίπεδο συντάξεων, ότι θεσπίζουμε ειδική σύνταξη αλληλεγγύης, αλλά και πλαφόν στις εισφορές. Και ότι δεν θα δουλεύουμε μέχρι τα 70, αλλά μέχρι τα 67».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις