Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Έξι πράκτορες στη φυλακή για βασανιστήρια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η Χιλιάνικη δικαιοσύνη επικύρωσε τις καταδίκες έξι πρακτόρων της δικτατορίας στη χώρα (1973-1990) για την “εξαφάνιση” ενός ηγετικού στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα το 1975.

 

Το στέλεχος αυτό βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και η σορός του ερρίφθη στη θάλασσα.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την οριστική του απόφαση για την υπόθεση που αφορά στρατιωτικούς και πολίτες που κρίθηκαν ένοχοι για την εξόντωση του Ουμπέρτο Φουέντες Ροδρίγκες, στελέχους των κομμουνιστών στη Ρένκα, στην περιοχή του Σαντιάγο.
 
Ένας απόστρατος πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας, ο Φρέντι Ρουίς Μπούνγκερ, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, όπως και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του για την υπόθεση. Ένας έκτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 541 ετών.
 
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή τους υπό όρους με την εξαίρεση ενός πολίτη, του Σέζαρ Πάλμα Ραμίρες.
 
Ο Φουέντες απήχθη στα τέλη του 1975, σε ηλικία 59 ετών, και μεταφέρθηκε σε αεροπορική βάση όπου βασανίστηκε επί εβδομάδες, τεκμηριώθηκε στην δίκη. Κατόπιν μεταφέρθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους, που ήταν όλοι ναρκωμένοι, σε ένα ελικόπτερο, δολοφονήθηκε με μαχαίρι, και πετάχτηκε στα νερά του Ειρηνικού.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε παράλληλα την καταβολή 80 εκατ. πέσος [περίπου 113.000 ευρώ] στο γιο του θύματος ως αποζημίωση από το κράτος της Χιλής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε