Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Επτά δισ θα φύγουν από τις Κυπριακές τράπεζες με το άνοιγμά τους!

Επτά δισ θα φύγουν από τις Κυπριακές τράπεζες με το άνοιγμά τους!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κύπρος: Το σχέδιο που θα ψηφιστεί το βραδυ στην βουλή – Αγνωστο αν έχει την έγκριση της Τρόικας – Δεν περιλαμβάνει κούρεμα

Πάνε για έκτακτο Eurogroup και τηρούν στάση αναμονής

Το Reuters αποκαλύπτει: Σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη!
 

Τελεσίγραφο από την ΕΚΤ στην Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου – Μετά χρεοκοπείτε!
 

Αν κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ! – Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους
 

Νεο σχέδιο με οριστικό κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου χωρίς κούρεμα καταθέσεων! – Απάντηση Λαϊκής: Δεν κλείνουμε!

Νέο σοκ στην Κύπρο – Απαιτεί ξανά κούρεμα στις καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ η τρόικα

Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό έγγραφο Σόιμπλε

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Γιατί “πέθανε” στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

“Μόνο οι παραλίες θα μείνουν στην Κύπρο ως πηγή εισοδήματος”, προβλέπει ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε