Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Φέρχοφσταντ: Αλλαγές στο μνημόνιο και πάταξη του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα

Φέρχοφσταντ: Αλλαγές στο μνημόνιο και πάταξη του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα

Την αναγκαιότητα να αλλάξουν ορισμένα στοιχεία του μηνημονίου, αλλά, παράλληλα να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και να παταχθεί το πελατειακό σύστημα, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ο Γλι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στη web TV του ΑΜΠΕ, σε ερώτηση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ,  απάντησε “Όχι, όχι δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι υπάρχει μια αναγκαιότητα για να αλλάξουν ορισμένα στοιχεία του Μνημονίου. Για παράδειγμα, οι προσπάθειες που ζητούν στους απλούς πολίτες, ή στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Το ελληνικό σύστημα είναι εκείνο του πελατειακού κράτους. Που εκφράζεται από έναν ορισμένο πληθυσμό. Από επαγγέλματα που δεν έχουν ανοίξει, με τομείς που έχουν κλείσει. Συνεπώς χρειάζεται να γίνουν προσθήκες, για να μην πω ότι πρέπει να αλλάξουν μέσα στο ίδιο το Μνημόνιο”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση δήλωσε «Μα αυτό εννοώ θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μέτρα. Και κυρίως με διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτή είναι η αλλαγή που πρέπει να γίνει. Και εγώ υποστηρίζω μια τέτοια κατεύθυνση. Αν και αμφιβάλλω αν τα δύο κόμματα της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι ικανά να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και να απαιτήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Διότι θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα του κατά κάποιο τρόπο αυτά δύο κόμματα έζησαν πάντα μέσα στο πλαίσιο του πελατειακού κράτους. Οι πελάτες είναι διαφορετικοί, αλλά το σύστημα είναι το ίδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα συμφωνήσεις ή θα συνεχίσουμε να σου… βάζουμε γκολ;” – Όλο το παρασκήνιο της ολονύχτιας Συνόδου Κορυφής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε