Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Γκάπριελ και Μπρούντερλε τα “βάζουν” και πάλι με την Ελλάδα

Γκάπριελ και Μπρούντερλε τα “βάζουν” και πάλι με την Ελλάδα

“Αν δεν τηρήσετε τις συμφωνίες σας δεν έχει ευρώ” λένε και οι δύο.

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσαν ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζ.Γκάμπριελ και ο επικεφαλής της Κ.Ο των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε

Την τήρηση των συμφωνιών από την πλευρά της Ελλάδας ζητεί ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προειδοποιεί ότι «όποιος πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ας καταλάβει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο – κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».

Σε συνέντευξή του στην Saarbruecker Zeitung, ο κ. Γκάμπριελ εκτιμά ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται ώθηση της ανάπτυξης, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη κρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα, όπως λέει, τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα να μην έχουν αποτελεσματικότητα. Καλεί δε την γερμανική κυβέρνηση να φροντίσει επειγόντως για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξηγεί, «η Γερμανία εισάγει την ανεργία των γειτόνων της, όταν η δική τους οικονομία χειροτερεύει», ενώ αναφέρει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει σύντομα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM), «ενόψει πιθανής όξυνσης της κατάστασης στην Ελλάδα».

«Όποιος θέλει να παραιτηθεί από τα συμφωνηθέντα προγράμματα λιτότητας, πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, αναφερόμενος στις εκλογές και τονίζει ότι «δεν γίνεται να θέλει κάνεις το ευρώ χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν κανόνες και για την εφαρμογή τους είναι αρμόδια η τρόικα».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες «Die Welt» και «Berliner Morgenpost», ο κ. Μπρούντερλε σημειώνει ότι «το χέρι της Γερμανίας παραμένει απλωμένο και εναπόκειται στους Έλληνες, εάν επιθυμούν να κρατηθούν από αυτό» και διαβεβαιώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση χειρίζεται την σημαντική αυτή για την Ευρώπη φάση με αίσθημα ευθύνης, ενώ είναι καλά προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη. Θεωρεί πάντως δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες για την Γερμανία από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Δεν συμφωνεί πάντως με τον προγραμματισμό της Άγκελα Μέρκελ για έγκριση του ESM μαζί με το δημοσιονομικό σύμφωνο. «Κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Η καγκελάριος φοβάται για αντιδράσεις στην ίδια της την παράταξη. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε και για τα δύο θέματα, εάν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα και εάν υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα έχει συμφωνηθεί με εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους», καταλήγει ο πρόεδρος του SPD.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε