weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Guardian και Times εγκατέλειψαν τους Εργατικούς

Guardian και Times εγκατέλειψαν τους Εργατικούς | Newsit.gr

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν», ένας παραδοσιακά αφοσιωμένος υποστηρικτής των Εργατικών, δήλωσε πως μετέφερε την υποστήριξή της στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το τρίτο κόμμα στη βρετανική πολιτική, επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος για να επέλθει η εκλογική μεταρρύθμιση.

Οι «Τάιμς» είπαν πως εγκαταλείπουν τους Εργατικούς για τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, τους οποίους έχουν να υποστηρίξουν 18 χρόνια, επειδή υποστηρίζουν τις απόψεις τους για τη μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης και για λήψη μέτρων πιο σύντομα με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ, περισσότερο από 11% του ΑΕΠ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες «αντανακλούν και ηγούνται ενός συντριπτικού εθνικού αισθήματος για πραγματική αλλαγή» γράφει ο «Γκάρντιαν» στο κύριο άρθρο του στο φύλλο του Σαββάτου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας από την Παρασκευή.

«Η πρόσκληση να δεχθούμε άλλα πέντε χρόνια μία κυβέρνηση των Εργατικών, και τον Γκόρντον Μπράουν ως πρωθυπουργό, δύσκολα προκαλεί ενθουσιασμό», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που απολαμβάνουν μία ισχυρή ώθηση των ποσοστών τους μετά την πρώτη από τις τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, διεξάγουν επί μακρόν εκστρατεία για την αναλογική εκπροσώπηση, ένα εκλογικό σύστημα που έχει εδραιωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προσαρμογές στο σύστημα ψηφοφορίας της Βρετανίας, «first past the post», σε 650 περιοχές, ή περιφέρειες, έχουν καταστήσει τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψήφων και τον αριθμό των εδρών πιο δυσνόητη – και έχουν ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ της μεταρρύθμισης.

Με το ισχύον σύστημα, οι Εργατικοί μπορεί να πάρουν λιγότερες ψήφους από τους Συντηρητικούς, αλλά να εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερες έδρες, μία κατάσταση την οποία ορισμένες δημοσκοπήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει τη γενική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να βρεθεί ενδεχομένως σε μία κρίσιμη θέση.

Ωστόσο ο «Γκάρντιαν» περιέλαβε μία προειδοποίηση στην υποστήριξη που θα δώσει στο κόμμα του Κλεγκ, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους σε οριακές έδρες Εργατικών-Συντηρητικών ότι θα πρέπει να ζυγίσουν την τακτική επιλογή να υποστηρίξουν τους Εργατικούς προκειμένου να αποτρέψουν μια νίκη των Συντηρητικών.

Η εφημερίδα, η οποία πέρυσι είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραίτησης του Μπράουν από την πρωθυπουργία, είπε πως η «ταπείνωση» που προκάλεσε μια προεκλογική γκάφα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Μπράουν, ξεχνώντας προφανώς το μικρόφωνο στο πέτο, αποκάλεσε «φανατική» μία οπαδό των Εργατικών που τον ρώτησε για τη μετανάστευση, κατέστησε σαφές πως το κόμμα του έκανε τη λάθος απόφαση κρατώντας τον στη θέση του ηγέτη.

Οι «Τάιμς» είπε πως ενώ η προεκλογική εστρατεία έχει «ηλεκτριστεί» από την άνοδο του Νικ Κλεγκ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα πρέπει ακόμα να οικοδομήσουν μια σοβαρή πλατφόρμα προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διακυβέρνηση. «Η οικονομία είναι διαλυμένη το ίδιο και η πολιτική. Είναι καιρός για αλλαγή, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στο ύφος της διακυβέρνησης», αναφέρει το κύριο άρθρο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δείξει τη γενναιότητα, την κρίση και το χαρακτήρα προκειμένου να οδηγήσει αυτή τη χώρα ξανά σε ένα υγιέστερο, ισχυρότερο μέλλον», γράφουν οι «Τάιμς».

#TAGS MM