Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Η… μάχη της Τρίπολης – Ο Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την πρωτεύουσα – Ετοιμάζουν επίθεση οι Δυτικοί;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με κάθε μέσο και ενώ η δύση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την Τρίπολη υπό τον έλεγχό του. Όχι σε επέμβαση του στρατού λέει η Μόσχα

Αυτό όμως μόνο εύκολο δεν αποδεικνύεται, αφού οι αντικαθεστωτικοί είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους. Η Τρίπολη είναι μια πόλη σε ομηρεία. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της λιβυκής πρωτεύουσας, μετά την απογευματινή προσευχή κανείς δεν τολμά να κυκλοφορήσει, φοβούνται τους ελεύθερους σκοπευτές και τους μισθοφόρους.

Δεν είναι όμως μόνο η πρωτεύουσα στρατηγικής σημασίας στον σπαρακτικό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη. Μεγάλης σημασίας είναι και η πόλη Αζ Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Εκεί όπου σημειώθηκαν ολονύκτιες μάχες, ενώ και την Τρίτη αντικαθεστωτικές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση των πιστών στον Καντάφι, που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πόλη. Οι μάχες είναι συνεχείς. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη από τα δυτικά και τα ανατολικά, ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών στην Ατζνταμπίγια.

Θέλοντας να κερδίσει χρόνο, ο Καντάφι ανακοίνωσε πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη. Μόνο που η κίνηση του αυτή έγινε δεκτή με ειρωνεία από την αντιπολίτευση που πια ελέγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αλλά και από τη Δύση.

Πυρά ακούστηκαν το βράδυ της Τρίτης. Η πόλη τελεί υπό το καθεστώς της αντιπολίτευσης και ήδη οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση για να υπερασπιστούν την πόλη από τις δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Καντάφι. Ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου, πρώτο βήμα για τη «γέννηση» ενός μελλοντικού στρατού.

Σοκαριστικές καταγγελίες από τον Ερυθρό Σταυρό

«Εκτελούν τους τραυματίες στα νοσοκομεία» κατήγγειλε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αλλά όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν στοιχεία ότι γίνονται επιθέσεις σε γιατρούς και εκτελέσεις τραυματιών. Στη Βεγγάζη αναφέρθηκε ότι πολύ ασθενείς βρέθηκαν με τραύματα στο κεφάλι ή το στήθος. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε άμεση πρόσβαση στην ανατολική Λιβύη για το ιατρικό προσωπικό του.

Τώρα λένε περίγελο τον Καντάφι
Και ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι, με συνεχόμενες συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να πείσει ότι δεν έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, ΗΠΑ και Βρετανία τον αποκαλούν εμμέσως πλην σαφώς τρελό, ενώ οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως στις 11 Μαρτίου για να αποφασίσουν πως θα πράξουν.

18 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει ο Καντάφι στη Βεγγάζη προκάλεσαν σχόλια - ΦΩΤΟ REUTERS

Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται σε παραλήρημα, αφού αρνήθηκε πως υπήρξαν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, και πια είναι «ανίκανος να κυβερνήσει». Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ραις, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Μουάμαρ Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία.

Την ίδια άποψη με τις ΗΠΑ έχει και το Κρεμλίνο. «Πολιτικά νεκρό» χαρακτήρισε τον Καντάφι πηγή της ρωσικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως πλέον «δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο». Είναι η πρώτη φορά που –έστω και έμμεσα- η Ρωσία καλεί επί της ουσίας για πρώτη φορά τον Λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «περιττή» την επιβολή ορίων στον λιβυκό εναέριο χώρο και πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα - ΦΩΤΟ REUTERS

Η κρίση στη Λιβύη έχει διεθνείς προεκτάσεις. Δεν είναι μόνο οι φόβοι πολλών κρατών πως θα δεχτούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη Λιβύη. Κυρίως πλήττεται η αγορά του πετρελαίου. Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της πόλης τελούν υπό κατάληψη, Το ήμισυ σχεδόν της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης έχει σταματήσε και η τιμή του μπρεντ πλησιάζει τα 120 δολάρια το βαρέλι!

Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ

Τα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για “κάθε ενδεχόμενο” προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση στην Λιβύη, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα απαιτούσε την έγκριση του ΟΗΕ.

Στρατολογεί Τουαρέγκ ο Καντάφι;
Εκατοντάδες νεαροί Τουαρέγκ από το Μαλί και το Νίγηρα, μεταξύ των οποίων και πρώην αντάρτες, έχουν στρατολογηθεί από το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υποστηρίζουν βουλευτές από το βόρειο Μαλί.

Οι νομάδες Τουαρέγκ, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ζουν μοιρασμένοι μεταξύ Νίγηρα, Μάλι, Αλγερίας, Λιβύης και Μπουρκίνα Φάσο. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 είχαν εξεγερθεί στο Μάλι και το Νίγηρα.

«Όχι» της Μάλτας για την επιστροφή των μαχητικών που «αυτομόλησαν»
Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε επίσημα από τη Μάλτα να της επιστραφούν τα δυο μαχητικά αεροσκάφη, που την περασμένη εβδομάδα οι πιλότοι τους προσγείωσαν στο αεροδρόμιο της Βαλέτα ζητώντας πολιτικό άσυλο, αλλά έβαλαν αρνητική απάντηση.

Τα δυο Μιράζ βρίσκονται υπό προστασία φυλασσόμενα από ένοπλους στο αεροδρόμιο της Μάλτας.

Η Μάλτα χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ως τόπος αναχώρησης σωστικών συνεργείων που εντόπισαν και μετέφεραν στον τόπο τους ξένους εργαζόμενους στην έρημο της Λιβύης.

Διαβάστε επίσης
Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για τη Λιβύη
Θα «πατήσουν» Κύπρο για να επιτεθούν στη Λιβύη οι Βρετανοί; – Πως αντιδρά η Λευκωσία
Σκέφτονται στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη – Παραλήρημα Καντάφι σε απανωτές συνεντεύξεις
Ολοταχώς προς τα 120 το πετρέλαιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε