Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η τελευταία εμφάνιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ουσιαστικά έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την τελευταία φορά κάποιος άνθρωπος μη μέλος των Ταλιμπαν είδε από κοντά ζωντανό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Επισήμως τουλάχιστον ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν το Νοέμβριο του 2001, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, ο Hamid Mir, σήμερα ρεπόρτερ για το Geo Tv στο Ισλαμαμπάτ.
Ο ίδιος έλεγε” Δεν πρέπει να τον υποτιμάει κανένας. Μην ξεχνατε πως όλες αυτές οι συνομωσίες απλά εξυπηρετούν τον ίδιο και τον βοηθούν στο να πραγματοποιήσει τα σχέδια του”.
Αναφερόταν στα σενάρια ότι ο Λάντεν μπορεί και να είναι νεκρός για να εξηγήσει όλη αυτή τη φημολογία την απέδιδε στην ίδια την Αλ Κάιντα που χρησιμοποιούσε την “είδηση” κάθε φορά του θανάτου του προς όφελός του.
Οι δυτικοί, οι αμερικανικές και οι άλλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν μόλις μια φορά μπόρεσαν να φτάσουν μια ανάσα από τον Λάντεν.
Το Δεκέμβριο του 2001 αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν μια ανάσα από το κρυσφήγετό του ωστόσο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατάφερε να τους …ξεγλιστρήσει όπως αποκαλύπτει το Wikileaks.
Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007 και βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, ο Μπιν Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων γύρω από το ορεινό του καταφύγιο χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με την κατάθεση του κρατούμενου, ο φύλαρχος έδωσε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον στενό συνεργάτη του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι συνοδεία 40-50 ανδρών για να διαφύγουν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2001.
Πολλές ιστορίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την σοβαρή ασθένεια από την οποία υποφέρει. Εμφανές ήταν το γεγονός της έλλειψης πληροφοριών, αφού κανείς μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να πει υπεύθυνα εαν όντως ήταν κάπου καλά κρυμμένος ή έχει πεθάνει.
Ο Λάντεν άλλοτε με “back round” ένα χαλί μέσα σε κάποια σπηλιά και άλλωτε με ένα ηχητικό μήνυμα εμφανιζόταν. Ποτέ κανείς όμως δεν τον είχε.
Ποτέ δεν σταμάτησαν όμως και οι αναζητήσεις, ειδικά από τη CIA, αν και στελέχη της, έστων και πρώην, δήλωναν ότι δεν είχαν ιδέα για το που είναι, όπως ο πρώην αξιωματικός της CIA, Bruce Riedel
“Τα τελευταια εννέα χρόνια ποτέ δεν είχαμε κάτι χειροπιαστό στα χέρια μας. Δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα εαν είναι κάπου, εαν αναπνεέι , εάν…. Πραγματικά δεν ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα. Σήμερα, εαν φυσικά δεν είναι νεκρός, όλα όσα ακούγονται οφείλονται στις θεωρίες συνομωσίας που καλλιεργούνται από διάφορες πηγές που ίσως εξυπηρετούν συμφέροντα ” συμπληρώνει. “Τα τελευταία χρόνια την εικόνα του Οσάμα καλύπτει το απόλυτο μυστήριο. Δεν είδε κανείς. Δεν άκουσε κανείς…Τίποτα”.
Ούτε ένα οπτικό ντοκουμέντο!
Το 2009 στο φως της δημοσιότητος δεν δόθηκε ούτε ένα οπτικό ντοκουμέντο. Τέσσερα ηχητικά όπου η αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν έχει απολύτως καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα της φωνής…

Το “παιχνίδι” δεν σταμάτησε μέχρι την τελευταία επιχείρηση…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε