Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα έγγραφα από τις “διασώσεις” τραπεζών

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα έγγραφα από τις “διασώσεις” τραπεζών

Μεγάλη νίκη για τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, η απόφαση ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αποκαλύψει τις εγγραφές για τα προγράμματα επείγουσας δανειοδότησης τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση.

Το Δεύτερο Περιοδεύων Εφετείο των ΗΠΑ έδωσε την Παρασκευή εντολή στη Fed να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που υιοθέτησε αρχής γενομένης στα τέλη του 2007 προκειμένου να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εμποδίσει μία πλήρη διάλυση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Bloomberg LP, μητρική της Bloomberg News και η Fox News Network της News Corp ζητούσαν λεπτομέρειες για τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας βάσει της ομοσπονδιακής Νομοθετικής Πράξης περί της Ελευθερίας της Πληροφόρησης, ή FOIA, η οποία απαιτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να δημοσιοποιούν έγγραφα.

Η Fed επιχειρηματολόγησε κατά της δημοσίευσης, επικαλούμενη μία εξαίρεση που όπως υποστήριξε επιτρέπει σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αποκρύπτουν διάφορα εμπορικά μυστικά και εμπορικές ή οικονομικές πληροφορίες.

Υποστήριξε επίσης ότι επιτρέποντας την αποκάλυψη των συμμετεχόντων στα προγράμματα και των εγγυήσεων που τα συνόδευαν θα μπορούσε να προκαλέσει “βλάβη στον ανταγωνισμό και στη φήμη”, ίσως προκαλώντας τραπεζικές απαιτήσεις [καταθετών ή πελατών] και θα παρεμπόδιζε την ικανότητα της τράπεζας να “διαχειρίζεται αποτελεσματικά την τρέχουσα, και οποιαδήποτε μελλοντική, χρηματοπιστωτική κρίση”.

Εκ μέρους του ομόφωνου πάνελ των τριών δικαστών του εφετείου, ο επικεφαλής δικαστής Ντένις Τζέικομπς είπε πως το να δοθεί εξουσία στη Fed να αρνηθεί την αποκάλυψη επειδή νομίζει ότι είναι καλύτερα να το κάνει “θα υπονόμευε τη βασική πολιτική πως η αποκάλυψη, και όχι η μυστικότητα, είναι ο κυρίαρχος σκοπός της FOIA”.

“Αν το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι μία τέτοια εξαίρεση θα εξυπηρετούσε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον”, προσέθεσε, “θα μπορούσε να ζητήσει από το Κογκρέσο να τροποποιήσει το νομοθέτημα”.

Η Bloomberg είχε κερδίσει την υπόθεση σε επίπεδο επαρχιακού δικαστηρίου, ενώ η Fox News την είχε χάσει. Το εφετείο απέρριψε την απόφαση εις βάρος της Fox και διέταξε έναν δικαστή κατώτερου δικαστηρίου να αποφασίσει τι υλικό πρέπει να αποκαλυφθεί.

Ο Γερουσιαστής Μπάιρον Ντόργκαν, Δημοκρατικός που εκλέγεται στη Βόρεια Ντακότα, είπε πως οι αποφάσεις θα βοηθήσουν να χυθεί φως στη Fed, την οποία αποκάλεσε “το λιγότερο διαφανή θεσμό” στην κυβέρνηση, καθώς οι νομοθέτες συζητούν δημόσια μέχρι ποιο σημείο θα διορθώσουν τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

“Δεν γνωρίζουμε πόσα πολλά έφυγαν από την πίσω πόρτα του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και σε ποιον πήγαν”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Ντόργκαν, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικής Πολιτικής. “Τελικά, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία ιδέα για το ποιος πήρε τα χρήματα, κάποιοι από τους μεγαλύτερους θεσμούς στη χώρα, πόσα και πώς τα χρησιμοποίησαν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε