Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ιράν: Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας

Διαδηλωτές καίνε την αμερικανική σημαία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη
Διαδηλωτές καίνε την αμερικανική σημαία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη
Μάχες στους δρόμους της Τεχεράνης ανάμεσα στην αστυνομία και μεταρρυθμιστές διαδηλωτές.
Οι διαδηλώτές προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα του Ιραν και να διαδηλώσουν κατά της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ στην προεδρία τον Ιούνιο. 
Η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ομάδες μελών της αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προχώρησε ακόμη και σε συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο δικτάτορα», «Μη φοβάστε, είμαστε μαζί» και επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίσημης συγκέντρωσης χιλιάδων Ιρανών, έξω από την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μουσαβί και Καρουμπί που αντιτίθενται στον Αχμαντινετζάντ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να κατεβούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνησή του.

Νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία στο κέντρο της Τεχεράνης με την ευκαιρία της 30ης επετείου της κατάληψής της.

Κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νόμιμοι-σύμφωνα με τις αρχές-διαδηλωτές φώναζαν τα συνήθη συνθήματα «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στην Αμερική», «Το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας, το προσφέρουμε στον ηγέτη μας» αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιρανική πρωτεύουσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα δράσει ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη διαδήλωση.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979 ισλαμιστές φοιτητές εισέβαλαν και κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντάς την «φωλιά κατασκόπων». Κράτησαν επί 444 ημέρες ομήρους πενήντα μέλη του προσωπικού της. Οι διπλωματικές σχέσεις Τεχεράνης και Ουάσινγκτον διακόπηκαν. Από τότε μια διαδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο έξω από την πρώην διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε