Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξεκίνησε δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Μπετανκούρ

ΦΩΤΟ REUTERS

Στη δίνη των αποκαλύψεων για τη σχέση του με την ιδιοκτήτρια της L’Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε ήδη έρευνα για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Γαλλία.

Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην λογίστριας της Λιλιάν Μπετανκούρ για την καταβολή χρηματικού ποσού στον Ερίκ Βερτ με σκοπό τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η 12ετία λογίστρια της Μπετανκούρ (έως τον Νοέμβριο του 2008) ο Βερτ ήταν ο μεσάζωντας, καθώς φέρεται να έλαβε τον Μάρτιο του 2007 –με την ιδιότητα του οικονομικού υπεύθυνου της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα- το ποσό των 150.000 ευρώ σε μετρητά για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Η χορήγηση των 150.000 ευρώ, εάν επιβεβαιωθεί, είναι παράνομη, καθώς το ανώτατο όριο που ορίζεται από τον νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι τα 7.500 ευρώ ετησίως για ένα κόμμα και 4.600 ευρώ για ένα υποψήφιο.

Πάντως το απόρρητο των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών δεν θα αρθεί στην περίπτωση που οι Γάλλοι δικαστές θελήσουν να επιβεβαιώσουν αν οι λογαριασμοί της Μπετανκούρ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή προεκλογικών εκστρατειών.

Εν μέσω του σκανδάλου, άρχισαν και τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό. Αλλά ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν έσπευσε να τα διαψεύσει. «Η πολιτική μας προτεραιτητα δεν είναι ο ανασχηματισμός. Δε θα προσθέσουμε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μία πολιτική κρίση».

Η αντιπολίτευση, αλλά και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν ζητήσει να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός. Το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που επίσης ζήτησε «ανασχηματισμό εκ βαθέων» και «μία αλλαγή μεθόδου προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να είναι και πάλι σε θέση να κυβερνήσει».

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης «ψυχραιμία» και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους. Μάλιστα, προτίθεται να αναφερθεί στο θέμα στις 13 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, το στρατόπεδο Σαρκοζί δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια και περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη γαλλική αριστερά ότι παίζει το παιχνίδι της άκρας δεξιάς και τον γαλλικό τύπο για «φασιστικές μεθόδους». Το θέμα έχει μπει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία.

«Δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας οφείλει να πει την αλήθεια», δήλωσε η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπερού είπε ότι είναι επείγον να πάρει θέση ο πρόεδρος, διότι βρισκόμαστε πλέον «σε μία πολιτική και ηθική κρίση».

Για ένα μέρος του γαλλικού Τύπου, αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι το μέλλον της προεδρικής θητείας και του Νικολά Σαρκοζί, τη στιγμή που, αντιμέτωπος με μία διαδοχή σκανδάλων, ο πρόεδρος έχει ήδη θυσιάσει δύο υπουργούς, υπόπτους για κατάχρηση κρατικών πόρων.

Η γαλλική δεξιά επετέθη εναντίον των σοσιαλιστών βουλευτών και του Τύπου, κατηγορώντας τους για ενίσχυση του αντικοινοβουλευτισμού και της άκρας δεξιάς.

«Ερεθισμένοι από την οσμή του αίματος» σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, οι σοσιαλιστές «αναλαμβάνουν την ευθύνη να στρώσουν με ροδοπέταλα το κρεβάτι της άκρας δεξιάς», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ ο Ερίκ Βερτ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο εναντίον του κατηγορεί το Σοσιαλιστική Κόμμα ότι ενορχηστρώνει «πολιτική καταδίωξη».

Την ίδια στιγμή πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαρκοζί κατηγόρησαν τον ιστότοπο Mediapart (που έχει δημιουργηθεί από τον πρώην αρχισυντάκτη της Le Monde) για τη δημοσίευση προϊόντων υποκλοπής, που έδωσαν στοιχεία για πιθανή εκτεταμένη φοροδιαφυγή της Λιλιάν Μπετανκούρ και για τις σχέσεις της με την πολιτική εξουσία.

Το συνδικάτο των δημοσιογράφων SNJ-CGT κατήγγειλε την «συντεταγμένη επίθεση» εναντίον των εκπροσώπων του Τύπου.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Βερτ

Στην… αντεπίθεση περνά και ο Ερίκ Βερτ, πρόσωπο «κλειδί» του σκανδάλου, αφού φέρεται να είναι ο άνθρωπος που πήρε το… φακελάκι για λογαριασμό του Νικολά Σαρκοζί. Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας αποφάσισιε να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η μήνυση κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ναντέρ, στο δυτικό Παρίσι. «Καταγγέλλει τις ψευδείς κατηγορίες των οποίων έχει αποτελέσει αντικείμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη λήψη χρηματικών ποσών για την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ο ίδιος ο Ερίκ Βερτ επαναλαμβάνει ότι δεν έλαβε ούτε ένα παράνομο ευρώ και δεν είχε κάνει τίποτα λάθος.

Διαβάστε επίσης
O Νικολά πήγαινε συχνά στους Μπετανκούρ και έπαιρνε το φακελάκι του! 
Σάλος στη Γαλλία για τα χρήματα στο Σαρκοζί από την κληρονομο της L’ Oreal
Παραιτήθηκαν δυο υφυπουργοί του Σαρκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε