Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Λευκορωσία: Επανεκλέγεται ο Λουκασένκο- Επεισόδια στο Μινσκ

Τα exit polls δείχνουν επανεκλογή του Λουκασένκο ενώ χιλιάδες αντιφρονούντες συγκεντρώνονται στο Μινσκ για να καταγγείλουν τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας. Συλλήψεις διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που έγινε κατα την έξοδο απο τα εκλογικά κέντρα και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Λουκασένκο θα εξασφαλίσει το 72,2% των ψήφων, νικώντας τους αντιπάλους του, Αντρέι Σανίκοφ και Βλαντιμίρ Νεκλιάγιεφ, που συγκεντρώνει ο καθένας τους μόνον το 6,1% των ψήφων.

Δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι στο καθεστώς του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διαδήλωναν μπροστά από τις έδρες του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο Μινσκ για να καταγγείλουν τη νοθεία στις εκλογές και την αναμενόμενη νίκη του αρχηγού του κράτους στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας οπλισμένοι με ασπίδες και γκλομπ συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία όπου στεγάζονται στο ίδιο κτίριο η έδρα της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο και η έδρα της εκλογικής επιτροπής.Οι αστυνομικοί επενέβησαν όταν το πλήθος προσπάθησε να καταλάβει το κτίριο σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα.

Ο Λουκασένκο εξελέγη το 1994, στις πρώτες προεδρικές εκλογές της ανεξάρτητης Λευκορωσίας, και επανεξελέγη το 2001 και το 2006 (με το 83% των ψήφων), με εκλογές που αμαυρώθηκαν από παρατυπίες, σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές των εκλογών και την αντιπολίτευση σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν επίσης από την καταστολή των αντιφρονούντων.

Στη Δύση, θεωρείται από πολλούς παρατηρητές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιαμάτων ως πατερναλιστής και αυταρχικός ηγέτης.

Σε ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την βρετανική εφημερίδα Guardian, αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τον Λουκασένκο ως άνθρωπο “σαφώς ανισόρροπο” που έχει την “πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία επ ‘αόριστον”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε