Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μείωση στους μισθούς των διευθυντών στο δημόσιο τομέα

Η Βελγική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κάνει μείωση στους μισθούς των διευθυντών του δημόσιου τομέα.

   Οι μισθοί των διευθυντών των εταιρειών του βελγικού δημοσίου θα μειωθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, εκτιμώντας ότι έχουν φτάσει σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, δεδομένης της γενικευμένης λιτότητας που έχει επιβληθεί.

    “Πώς να εξηγήσεις σε έναν ταχυδρομικό ή σε ένα σιδηροδρομικό υπάλληλο που βγάζει καθαρά 1.500 ευρώ ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά του την ώρα που ο διευθυντής του κερδίζει 80 φορές περισσότερα χρήματα;” διερωτήθηκε ο υπουργός Εταιρειών του Δημοσίου, ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής Πολ Μανιέτ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Λα Λιμπρ Μπελζίκ.

    “Υπάρχουν ανεπίτρεπτες αποκλίσεις (στους μισθούς)”, τόνισε.

    “Συνάντησα όλους τους γενικούς διευθυντές και τους προειδοποίησα: να αναμένετε ότι οι μισθοί σας θα μειωθούν σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες. Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι το καταλαβαίνουν”, είπε ο Μανιέτ. Το μέτρο θα αφορά μεταξύ άλλων την ιστορική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Belgacom, τον εθνικό φορέα των βελγικών σιδηροδρόμων SMCB, τα ταχυδρομεία (Bpost), την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Belgocontrol αλλά και την τράπεζα Dexia που εθνικοποιήθηκε πρόσφατα.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστή Ελιό Ντι Ρουπό έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα λιτότητας που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συνδικάτα, αντιδρώντας κυρίως στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και στις μειώσεις των επιδομάτων απεργίας, έχουν προκηρύξει γενική απεργία για τις 30 Ιανουαρίου.

    Για να δώσουν το καλό παράδειγμα, υπουργοί και βουλευτές αποφάσισαν να περικόψουν το μισθό τους κατά 5% ενώ ο βασιλιάς Αλβέρτος δεσμεύτηκε να συμβάλει στην προσπάθεια περιορίζοντας τα έξοδά του κατά 250.000 ευρώ το χρόνο για το 2012 και το 2013.

    “Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης: δεν μπορούμε να πούμε ότι θα κάνουμε οικονομία (λαμβάνοντας μέτρα) που πλήττουν τις πιο ευπαθείς ομάδες και δεν θα αγγίξουμε τους μισθούς των μεγαλοδιευθυντών”, εξήγησε ο Μανιέτ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε