Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέο παραλήρημα Καντάφι: «Όλα ψέματα, μόνο 150 έχουν πεθάνει!» – Απείλησε με αιματοχυσία σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Καθώς η μάχη για να κερδίσει πάλι τις πόλεις όπου αναβλύζει ο μαύρος χρυσός μαίνεται με τουλάχιστον 14 νεκρούς, ο Καντάφι παραληρούσε ξανά επί δίωρο!

Για πολλοστή φορά ο στρατηγός Καντάφι τόνισε πως δεν είναι πρόεδρος της χώρας οπότε δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», είπε μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Η ομιλία του -που είχε διάρκεια σχεδόν δυο ώρες- έγινε στο πλαίσιο τελετής για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη. «Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (…) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα», είπε ο Καντάφι.

«Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», σημείωσε. Ο Καντάφι πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα για την ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την Τζαμαχιρίγια, καθορίζοντάς την ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».

Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στο σύστημά του της «άμεσης δημοκρατίας» το οποίο περιγράφει στο πολιτικό του μανιφέστο, το Πράσινο Βιβλίο. Όσο για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις; Απλά δεν υπάρχουν! «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (…) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», είπε.
Ο Μουαμάρ Καντάφι προσέρχεται για την ομιλία του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένες δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη απείλησε ο Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει χρήση βίας. «Θέλουν να γίνουμε σκλάβοι για άλλη μια φορά όπως ήμασταν σκλάβοι των Ιταλών. Δε θα το δεχθούμε ποτέ. Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν εισβάλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ», τα λόγια του.

Κατηγόρησε ξανά την Αλ Κάιντα ως υπεύθυνη για την αναταραχή στη χώρα του, απέρριψε τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τόνισε πως υπερβάλουν ως προς τον αριθμό των νεκρών λέγοντας ότι μόνο 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα όμως με ξένους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε 2.000.

«Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους. Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα», είπε και πρόσθεσε πως «οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη». Κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις «τεράστιες διαδηλώσεις» που έχουν γίνει για να τον υποστηρίξουν. Όσο για εκείνους που επιμένουν να ζητούν την πτώση του και βοήθεια από τη Δύση; Θα χαρακτηρίζονται ένοχη για εσχάτη προδοσία γιατί θα θεωρηθεί πως θα έχουν ανοίξει την πόρτα στην αποικιοκρατία.

Κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι’ αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», σημείωσε, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως οι αρχές ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών!
Χαιρετά τον συγκεντρωμένο κόσμο σαν να μη συμβαίνει τίποτα στη χώρα - ΦΩΤΟ REUTERS
Κατά την ομιλία του μια γυναίκα τον διέκοψε φωνάζοντας: «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! (…) Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».

«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο σε δυο μέρες»
Βέβαιος πως το καθεστώς Καντάφι θα ανακτήσει τον έλεγχο εντός δυο ημερών δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λιβυου ηγέτη στη Le Figaro. Αντίθετα από τον πατέρα του, εκείνος αναγνώρισε πως υπάρχει αναταραχή. «Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί».

«Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα. Όμως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επέμεινε και σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης
O Καντάφι πήρε πίσω την Μπρέγκα – Φόβοι για περισσότερο αιματοκύλισμα
“Λιβυκός πυρετός” – ‘Αγγιξε τα 100 το αργό, στα 115 το μπρέντ
Η… μάχη της Τρίπολης – Ο Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την πρωτεύουσα 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε