Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σε πρόγραμμα λιτότητας και η Δανία

Σε πρόγραμμα λιτότητας και η Δανία

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την Ελλάδα έτσι και η Δανία υιοθετεί πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την άκρα δεξιά για την υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.

Το πρόγραμμα της Δανίας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

Εκτός από τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προβλέπεται πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.

Αντίθετα, τα κοινωνικά επιδόματα (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, υποτροφίες) δεν θα παγώσουν τελικά, όπως είχε αρχικά προταθεί.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο λιτότητας. Όμως το ακροδεξιό Κόμμα του Δανέζικου Λαού (PPD), η συμφωνία του οποίου ήταν απαραίτητη για να ψηφιστεί ο νόμος, ζήτησε αρκετές αλλαγές, μεταξύ αυτών και τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον ηγέτη του βασικού συνδικάτου της Δανίας LO Χάραλντ Μπέρστινγκ, που κατήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις ως «κήρυξη πολέμου».

Ο Χένρικ Σας Λάρσεν, εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Δανίας, δήλωσε: «Ο μέσος Δανός δεν νιώθει πολύ ασφάλεια στη δουλειά του. Αντίθετα προστατεύεται από ένα στέρεο σύστημα αποζημιώσεων και από μερικά ισχυρά συνδικάτα. Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να το αλλάξει όπως ένας κλέφτης μέσα στη νύχτα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε