Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Στους δρόμους ακόμη οι διαδηλωτές – Ακυρώθηκε η έναρξη της F1 στο Μπαχρέιν

REUTERS
Χιλιάδες πολίτες του Μπαχρέιν διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Μανάμα με αίτημα την πτώση του καθεστώτος της σουνιτικής δυναστείας των Αλ-Χαλίφα, ενώ η σιιτική ομάδα του κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την αποχώρησή της.
Ξεκινώντας από την πλατεία του Μαργαριταριού, που έγινε το επίκεντρο της αμφισβήτησης η οποία ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν σε έναν από τους κύριους άξονες της πρωτεύουσας.
 
“Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά το ίδιο σύνθημα.
 
Υψώνοντας μια μεγάλη σημαία, το πλήθος κατευθύνθηκε προς τη διπλωματική συνοικία περνώντας μπροστά από τις πρεσβείες του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα.
 
Μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης το πλήθος φώναξε “Κάτω ο Χαμάντ!”, δηλ. ο βασιλιάς Χαμάντ μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα.
 
Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους, περνώντας μπροστά από το γραφείο του εισαγγελέα και την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών, προτού επιστρέψουν στην πλατεία του Μαργαριταριού.
 
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία αυτή προς το υπουργείο Εξωτερικών χθες Σάββατο. Και την προηγουμένη, πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την πλατεία και πραγματοποίησαν συγκέντρωση εκεί.
 
Εν τω μεταξύ, οι 18 βουλευτές του κόμματος Wefaq ανακοίνωσαν την παραίτησή τους έπειτα από τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις πρώτες ημέρες των λαϊκών διαδηλώσεων στη Μανάμα, απαιτώντας να τερματιστεί το μοναρχικό καθεστώς των Αλ Χαλίφα.
 
Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι επιβεβαίωσαν την απόφασή τους, με μία επιστολή στις αρχές του κοινοβουλίου, έπειτα από το θάνατο επτά διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία.
 
Η αστυνομία αποσύρθηκε στη συνέχεια από τους δρόμους της Μανάμα, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.
 
“Δεν αποτελούμε πια μέρος αυτής της Συνέλευσης, η οποία δεν διαμαρτυρήθηκε γι΄αυτές τις σφαγές”, αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή παραίτησής τους.
 
Η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου των 40 εδρών. Αν γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές μέσα σε δύο μήνες. Αν το κοινοβούλιο δεν αποδεχθεί τις παραιτήσεις, θα συνεχίσει να λειτουργεί με μόνο 22 βουλευτές.
 
Σε ότι αφορά την Φόρμουλα 1 η έναρξη των αγώνων θα γίνει τελικά στις 27 Μαρτίου από την Αυστραλία και όχι στις 13 του μήνα από το Μπαχρέιν. Αυτό που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη είναι το αν θα ακυρωθεί τελείως η πίστα του Μπαχρέιν ή αν θα γίνουν οι αγώνες σε άλλη ημερομηνία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε