Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Θα τα καταφέρουν ένας διανοούμενος και μια βαρώνη;

Ο ένας -ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε.- γράφει ποιήματα…



ιαπωνικού τύπου, τα γνωστά ως χαϊκού. Η άλλη -η νέα “υπουργός Εξωτερικών” της Ε.Ε.- βαρώνη, μητέρα 5 παιδιών, που ως υφυπουργός της Αγγλίας, είχε ασχοληθεί με το Περιβάλλον, τις συνταγματικές υποθέσεις, την ύπαιθρο και τα… τρόφιμα.

Το ερώτημα που θέτει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα είναι: Θα τα καταφέρουν στα νέα καθήκοντά τους; Οι απαντήσεις δείχνουν τουλάχιστον δυσπιστία.

“Ένας ήσυχος άνθρωπος επικεφαλής της Ευρώπης” γράφει η γαλλική εφημερίδα Παριζιέν. Η εφημερίδα διερωτάται πάντως αν ο Ρομπόι και η βαρώνη Αστον θα έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να προσδώσουν κύρος στα δύο αυτά αξιώματα που δημιουργήθηκαν με τη συνθήκη της Λισαβόνας.

“Για διακοσμητικό πρόεδρο ” κάνει λόγο η Λιμπερασιόν.

“Ο πρόεδρος θα είναι περισσότερο ένας οργανωτής ,ένας άνθρωπος προσφοράς καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο ή ένας ηγέτης που θα συνομιλεί ισότιμα με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Χου Ζιντάο ;” διερωτάται η Φιγκαρό.

Έντονη δυσπιστία εκφράζει και η ισπανική Ελ Μούντο. ” Δύο άγνωστοι στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή ,χωρίς καμιά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και αρχάριοι στην ΕΕ,θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των 27 στον κόσμο” σημειωνει η ισπανική εφημερίδα.

«Αυτές οι δύο προσωπικότητες μπορεί να ενσαρκώνουν το πνεύμα που υποσχέθηκαν αυτοί που μας κυβερνούν ;” διερωτάται η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ .

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. “Η επιλογή των δύο σχετικά άγνωστων προσωπικοτήτων προκαλεί θλίψη σε εκείνους που ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή,” γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκάρντιαν σημειώνει ότι η επιλογή αυτή “μηδενίζει όλες τις ελπίδες της Ευρώπης για να αναγκάσει τον κόσμο να της δώσει μια νέα προσοχή… .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε