Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει από αύριο τη Λιβύη – Ζει ο γιος του Καντάφι;

REUTERS
Την Τετάρτη αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ζωντανό τον γιο του Καντάφι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η αιτία που ανεκόπη η προέλαση των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι, ήταν η στρατιωτική δράση που ανέπτυξαν οι συμμαχικές δυνάμεις.
 
” Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος”, τόνισε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι ” Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι “.
 
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.
 
Τέλος ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
 
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε τα χαράματα στιγμιότυπα, που τα ανήγγειλε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Καμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
 
Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού, είπε ότι οι εικόνες που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Καμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε από έναν δυσαρεστημένο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη.
 
Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.
 
Ο Καμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
 
Άλλες αναφορές από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας ΤΑΡ, κάνουν λόγο για ιδιωτικό ταξίδι, με αυτοκίνητο, του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Μούσα Κούσα, τη Δευτέρα στην Τυνησία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αλλά και πηγές από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή των συνόρων από όπου φέρεται να εισήλθε ο Λίβυος αξιωματούχος στη γειτονική χώρα.
 
Εν τω μεταξύ πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας, επιβεβαίωσε το ταξίδι, αναφέροντας πως η επίσκεψη έγινε ” για προσωπικούς λόγους και ήταν ανεπίσημη “.
 
Οχυρώνουν τη γενέτειρα του Καντάφι οι δυνάμεις του καθεστώτος
 
Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του Καντάφι.
 
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη. Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός.
 
” Πιστεύουμε ότι το καθεστώς προχωρά στην οχύρωση ολόκληρης της Σύρτης, εγκαθιδρύοντας φυλάκια ελέγχου και τοποθετώντας τεθωρακισμένα σε πολλά σημεία της πόλης “, υποστήριξε ο Γκόρτνεϊ.
 
 

Διαβάστε επίσης:

Η «μάχη της Σύρτης» και στο βάθος… Τρίπολη για τους αντάρτες – Ο Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στη Μιζράτα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε