Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Απορίες και μπερδέματα για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών

Απορίες και μπερδέματα για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών

Την προηγούμενη Παρασκευή δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής κάλυψης. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έλαβε υπόψη της ορισμένες από τις απόψεις που κατατέθηκαν, προχώρησε στην ανάρτηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Ωστόσο, διαβάζοντας την προκήρυξη προκύπτουν κάποια ερωτήματα για τα οποία ουδείς απαντά, ενώ αξίζει να αναφέρω ότι σε συζήτηση που είχα με πρόσωπα από το κυβερνητικό περιβάλλον και που είναι αρμόδια για τη διαδικασία δεν έλαβα σαφή απάντηση. Για παράδειγμα, η διαδικασία της δημοπρασίας αναμένεται να γίνει -το νωρίτερο!- στα μέσα Αυγούστου. Και λέω «το νωρίτερο» γιατί εκτός από τη γενικότητα του χρονικού ορίου που υπάρχει στο σχέδιο της προκήρυξης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως σίγουρα θα υπάρξουν προσφυγές και στα ελληνικά, αλλά και διεθνή δικαστήρια.

Ακόμα και αν λάβουμε ως δεδομένο ότι όλα θα προχωρήσουν κατά την επιθυμία της κυβέρνησης οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί που θα λάβουν τις πολυπόθητες άδειες θα πρέπει να βγάλουν άμεσα πρόγραμμα στον αέρα. Θα μου πείτε πως θα πρέπει να το έχουν προετοιμάσει ώστε σε περίπτωση που πάρουν άδεια να το βγάλουν. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι κάποιοι θα εργαστούν αμισθί (ναι, γίνονται και αυτά στη χώρα μας!) για την προετοιμασία του προγράμματος και αν πάρουν άδεια θα αρχίσουν να πληρώνονται.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι η «άνοιξη» που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο θα καθυστερήσει μέχρι οι καινούργιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να μπορέσουν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές και γεμάτο πρόγραμμα. Κι αυτό σε μία περίοδο, αρχή της σεζόν, που κάτι κινείται στη διαφημιστική αγορά, αλλά που τώρα τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορεί κανείς να έχει προσυμφωνήσει τα «διαφημιστικά πακέτα», αφού όλα –υποτίθεται- θα είναι στον αέρα. Βέβαια η κυβέρνηση ζητά μέσα από την προκήρυξη οι υποψήφιοι να καταθέσουν ονομαστικούς καταλόγους εργαζομένων. Και σε ποιον να πάει ο εργαζόμενος;

Μπορεί να συμπεριληφθεί σε δύο ή και περισσότερους από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα καταθέσουν την άδεια; Ή σε έναν από αυτούς και αν πάρει την άδεια θα είναι εργαζόμενος αλλιώς θα μετανιώνει για την επιλογή του; Και αν μπορεί να δηλώσει σε δύο σταθμούς αλλά πάρουν και οι δύο άδεια θα υπάρχουν κυρώσεις και ενστάσεις κατά του σταθμού που του έφυγε ο εργαζόμενος για να επιλέξει τον άλλον; Μπερδευτήκατε; Λογικό, αφού όπως αποδεικνύεται ακόμα και οι συντάκτες της προκήρυξης έχουν μπερδευτεί και το μόνο που κοίταξαν ήταν να κάνουν έναν διαγωνισμό που όπως φαίνεται έχει άλλους σκοπούς και όχι το «συγύρισμα» του τηλεοπτικού χάρτη.

Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι  σύμφωνα με την προκήρυξη η DIGEA θα πρέπει να παρέχει σήμα στους 4 σταθμούς που θα πάρουν άδεια αλλά να το «κόψει» σε όσους από τους υπάρχοντες δεν λάβουν άδεια. Βέβαια το ότι οι υπάρχοντες είναι μέτοχοι της DIGEA δίνει αυτομάτως επιχείρημα στους «κομμένους» για καινούργιους δικαστικούς αγώνες! Γιατί σίγουρα η υπόθεση «αδειοδότηση» δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση και τους επόμενους μήνες θα απασχολεί τους εμπλεκόμενους, κυβέρνηση και υποψηφίους, αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους του χώρου που δεν ξέρουν τι πρόκειται να γίνει…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε