Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η νύφη, ο γαμπρός και το… υποβρύχιο!

Η νύφη, ο γαμπρός και το… υποβρύχιο!

Ένας υπέροχος τόπος, ένα πανέμορφο νησί, όπως τα περισσότερα της χώρας μας, με φιλόξενους κατοίκους και πολλή… νόστιμη γη!

Ο λόγος για τη Χίο που αυτή την βδομάδα μας μεταφέρει ο Βασίλης Καλλίδης μέσα από την εκπομπή του «Νόστιμη γη», στον ALPHA. Ο γνωστός σεφ βρίσκεται στο «νησί της μαστίχας» και μαθαίνει κι ο ίδιος πως «κεντάνε» τα μαστιχόδεντρα για τη συγκομιδή της.

Ο Βασίλης παρακολουθεί όλη την πορεία του πολύτιμου αυτού συστατικού από τα μαστιχοχώρια και τις καλλιέργειες μαστίχας μέχρι το υπερσύγχρονο εργοστάσιο που την καθαρίζει, τη συσκευάζει και τη μεταμορφώνει σε φρέσκια τσίχλα και όπως μου είπε «ήταν φοβερή εμπειρία. Επίσης, οι βόλτες στην χώρα της Χίου, στα μαγαζιά και στα ουζομεζεδοπωλεία, με μικρούς και μεγάλους να μας φωνάζουν κοντά τους και να μην μας αφήνουν να φύγουμε, αν δεν δεχόμασταν κέρασμα. Κοντέψαμε να ζαλιστούμε! Τώρα που είπα κέρασμα, μου ήρθε στο μυαλό ένα χιώτικο έθιμο που έμαθα: στη Χίο, δεν ζητάει ο γαμπρός τη νύφη, αλλά η νύφη το γαμπρό! Παίρνει ένα μεγάλο γυάλινο μπολ με ‘‘υποβρύχιο’’ μαστίχας και πάει στην πεθερά για να ζητήσει το χέρι του γαμπρού. Απίστευτο δεν είναι;»
Στο οδοιπορικό του Βασίλη Καλλίδη στο αιγαιοπελαγίτικο νησί βλέπουμε τα γραφικά σοκάκια με τα σπίτια με τα ψηφιδωτά σχέδια, ενώ στο Πυργί, βρίσκεται και το σπίτι του Χριστόφορου Κολόμβου, αφού θεωρείται ότι οι πρόγονοι του ισπανού θαλασσοπόρου κατάγονταν από τη Χίο.
Την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 20:00, ο Βασίλης Καλλίδης, μέσα από την εκπομπή του «Νόστιμη γη», στον ALPHA, ανακαλύπτει «νόστιμες» γωνιές της αγοράς της Χίου, δοκιμάζει χειροποίητα τουρσιά, λουκουμάδες και παγωτό μαστίχας. Μαγειρεύει κορμό σοκολάτας με μαστίχα και χαλβά, γιουβέτσι με κριθαράκι ορφανό, σαλάτα με γρήγορα χειροποίητα κρουτόν και πλατιά φασολάκια με ντόπιο τυρί.

Στο τέλος τον περιμένει ένα αξέχαστο χειμερινό γλέντι στην όμορφη Καλαμωτή με παραδοσιακή μουσική και πολλές τοπικές γεύσεις και όπως μου είπε «μας περίμεναν με μουσική και χορό. Είχε μαζευτεί κόσμος από 2 χωριά και κάναμε ένα γλέντι τρικούβερτο! Χόρεψα μαζί με τα παιδιά των χορευτικών συγκροτημάτων Πυργούσικο και Χιώτικο», τονίζοντας μάλιστα πως «όταν παίρνεις τόση αγάπη από τον κόσμο, αυτό σου δίνει ενέργεια να συνεχίσεις αυτό που κάνεις και είναι το μόνο που μετράει τελικά»!

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε